Sınıf, Etnisite ve Kimlik Sosyalist Paradigmanın Evrimi Can Kakışım  - Kitap

Sınıf, Etnisite ve Kimlik

Sosyalist Paradigmanın Evrimi

1. Baskı, 
Şubat 2016
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
304
Barkod:
9789750518898
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Sosyalist düşünce, etnik kimliklere ve azınlık meselesine nasıl baktı? Can Kakışım, çalışmasında, 19. yüzyıldan günümüze bu bakışı ve onun nasıl bir değişim geçirdiğini inceliyor. Sosyalist geleneğin kurucu düşünürleri Marx, Engels, ulusal azınlıkları nasıl eriyip gitmeye mahkûm görüyorlardı? Değişik sosyalist devlet tecrübelerinde, Sovyetler Birliği'nde, Çin'de, Vietnam'da Yugoslavya'da bu konuda ideolojiler ve uygulamalar nasıl biçimlendi? Küreselleşme çağında ve 21. yüzyılda, azınlık hukuku ve kimlik siyasetinin gelişimi, bu dönemde derin bir krize girmiş olan sosyalizmi nasıl etkiledi?
Kitapta bu düşünsel serüvenin Türkiye cephesi de ayrıntısıyla ele alınıyor. Kadro dergisinden tarihsel Türkiye Komünist Partisi ve Kıvılcımlı'nın Vatan Partisi'ne, Türkiye İşçi Partisi'nden, Milli Demokratik Devrim çizgisine, '70'lerin kitlesel örgütlerinden '80 sonrasının sol içi tartışmalarına, sosyalist partilerine ve Kürt hareketine, Türkiye sosyalizminin etnisite meselesine bakışının kapsayıcı bir eleştirel dökümü…
"Halkların kardeşliği" iyimserliğinden ve etnik sorunu/kimliği arkaik saymaktan, onu sınıf meselesini ikincilleştirecek kadar odağa koymaya ya da millici-sosyalizme… ve bu uçlar arasında, hem sancılı hem verimli bir salınım.
(Tanıtım Bülteninden)