Yararı Kalmayan ya da Azalan İrtifak Haklarının Sona Ermesi ( MK m. 785 ) Dr. Gülen Sinem Tek  - Kitap

Yararı Kalmayan ya da Azalan İrtifak Haklarının Sona Ermesi

( MK m. 785 )

1. Baskı, 
Kasım 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
17x25
Sayfa:
408
Barkod:
9786051526263
Kapak Türü:
Ciltli
Fiyatı:
220,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu çalışma, yararı kalmayan ya da azalan irtifak haklarının sona ermesini düzenleyen MK m. 785 hükmünün incelenmesini konu almaktadır. Taşınmaz lehine irtifak hakları kapsamında düzenlenmiş, ama kişisel irtifak haklarına da uygulanan bu hüküm, irtifak haklarının sona erme rejiminde kilit bir rol oynamaktadır. Mülkiyet kavramı ve bu kavram karşısında irtifak haklarının yerinin değerlendirildiği ilk bölümde, hükmün düzenlenme amacı incelenmiş ve MK m. 785'in mülkiyet hakkının korunması amacına hizmet ettiği sonucuna varılmış.
İkinci bölüm, MK m. 785'in uygulanma şartlarına ayrılmış. Bu kapsamda, hükmün uygulanması bakımından ön şart olan yarar kavramı irdelenmiş; irtifak hakkının arz ettiği yararın kalmaması ve azalması kavramları, özel uygulama alanları ve benzer kavramlarla farkları da ortaya koyularak somutlaştırılmış.
Üçüncü ve son bölümde ise, hakimin vereceği kararın hukuki niteliği ve etkisi değerlendirilmiş. MK m. 785/f. II çerçevesinde ödenmesi gereken bedel ile ilgili özellikler vurgulandıktan sonra, terkinin gerçekleştirilmesi ile irtifak ilişkisinin tasfiyesinin ne şekilde yapılması gerektiği açıklanmış.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
MK. M. 785'in Düzenlenme Amacı
.
MK. M. 785'in Uygulanma Şartları
.
MK. M. 785'in Uygulanmasının Sonuçları
Kitapla İlgili Kategoriler