Yapısalcı İktisat ve Mali Uyum Ortodoks İktisat Politikalarının Yapısalcı Eleştirisi Yrd. Doç. Dr. Cihan Yüksel  - Kitap

Yapısalcı İktisat ve Mali Uyum

Ortodoks İktisat Politikalarının Yapısalcı Eleştirisi

1. Baskı, 
Şubat 2016
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
180
Barkod:
9786053130130
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Fiyatı:
150,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Çalışmanın çıkış noktası olan "kapitalizmde eşit gelişmek mümkün müdür?" sorusuna bir hipotez sorusu eklenmiştir: "Ortodoks mali uyum politikaları azgelişmiş ülkelerin gelişimine engel midir?".
Gerek yapısalcılığın bir iktisadi düşünce okulu olarak pek irdelenmemesi, gerekse mali uyumun ana akım dışındaki tartışmalarının zayıflığı bu çalışmayı gerekli kılmıştır. Bu nedenle çalışmanın amacı, ana akım iktisat anlayışına karşı yapısalcı yaklaşımı tüm detaylarıyla incelemek, düşünce okulları içindeki yerini kuramsal olarak netleştirmek, azgelişmiş ülke ekonomilerinin kendine has mali yapısı çerçevesinde mali uyum tartışmalarını yapısalcı yaklaşımın merkezine oturtmaktır.
Bu bağlamda çalışmanın içeriği üç temel bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde azgelişmişlik kavramı, azgelişmişliğin oluşumu, evrimi ve temel nedenlerini açıklayan yaklaşımlar incelenmiştir. Buradaki amaç, azgelişmişlik tartışmala¬rındaki yaklaşımlar içerisinde yapısalcılığın yerini tespit etmektir. Takip eden bölümde ise yapısalcı iktisat detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Sadece bir tahlil yöntemi değil aynı zamanda bir iktisadi düşünce okulu olan ilk yapısalcıların hem kuramsal tartışmaları hem de kurumsal bir hareket olarak varolma çabaları incelenmiş; ardından yapısalcı söylemi günümüze taşıyan neo-yapısalcı yaklaşım tarihsel ve kuramsal bir derlemeyle anlatılmıştır. Son bölümde ise Ortodoks mali uyum literatürü incelenmiş ve mali uyumun yapısalcı eleştirisi tartışılmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Azgelişmişliğin Teorik Temelleri
.
Yapısalcı İktisat
.
Yapısalcılık Perspektifinden Mali Uyum