Sukuk ve Muhasebesi  (Kira Sertifikalarına İlişkin Teori – Mevzuat – Uygulama) Yrd. Doç. Dr. Erdal Yılmaz, Doç. Dr. Ahmet Gökgöz  - Kitap

Sukuk ve Muhasebesi

(Kira Sertifikalarına İlişkin Teori – Mevzuat – Uygulama)

1. Baskı, 
Mart 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
148
Barkod:
9786054974733
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
90,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bireysel ve kurumsal yatırımcılar, tasarruflarını kısa veya uzun vadede değerlendirmek ve getiri elde etmek amacıyla çeşitli yatırım araçlarına fonlarını yatırmaktadırlar. Önceki zamanlarda yatırımlarını çoğunlukla gayrimenkul almak suretiyle değerlendiren yatırımcılar, günümüzde sermaye piyasalarının gelişmesi paralelinde, yatırımlarını sermaye piyasası araçlarına yapmaya başladığı görülmektedir. Sermaye piyasası araçlarının başında kâr payı getirisi sağlayan hisse senedi ile faiz getirisi sağlayan tahvil ve bonolar gelmektedir.
Dolayısıyla, inancı gereği faizli yatırım araçlarına fonlarını yatırmayan yatırımcıları ekonomiye kazandırmak, yatırımcılar açısından portföy çeşitliliği kazandırmak veya faizli borçlanma araçlarıyla finansman ihtiyacını karşılayamayan işletmelerin fon ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, dünya sermaye piyasalarında faizsiz finansal araçlar yaygınlaşmaya başlamıştır. Faizsiz finansal araçlardan, en rağbet göreni de İslami tahvil veya faizsiz bono olarak isimlendirilen sukuk olmuştur.
Türkiye'de Sermaye Piyasa Kanunu'nda yapılan değişiklik ve akabinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayınlanan Tebliğ çerçevesinde kira sertifikası ismiyle sukuk ihracına izin verilmiştir. Türkiye'de kira sertifikası ihraç edebilmek için Varlık Kiralama Şirketi isminde bir anonim şirketin kurulması gerekmektedir. Çıkarılan Kira Sertifikaları Tebliği'ne göre; Varlık Kiralama Şirketleri tarafından sahipliğe dayalı, yönetim sözleşmesine dayalı, alım-satıma dayalı, ortaklığa dayalı ve eser sözleşmesine dayalı olarak kira sertifikası ihraç edilebilmektedir.
Bu kitapta; sukukun yapısı, özellikleri, işleyişi ve türleri açıklandıktan sonra SPK Tebliği çerçevesinde ihraç edilebilecek kira sertifikalarının özellikleri, işleyişi, vergilendirilmesi ve muhasebeleştirilmesi açıklanmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Menkul Kıymetleştirme ve İslami Finans Hakkında Genel Bilgiler
.
Sukuk (Kira Sertifikaları)
.
Türkiye’de Sukuk Uygulaması (Kira Sertifikaları)
.
Kira Sertifikalarının Vergisel Boyutu
.
Kira Sertifikalarının Muhasebeleştirilmesi