Küreselleşme Bağlamında Türk Vergi Sisteminin Değerlendirilmesi Dr. Biltekin Özdemir  - Kitap
Küreselleşme Bağlamında

Türk Vergi Sisteminin Değerlendirilmesi

1. Baskı, 
Kasım 2006
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
320
Barkod:
9789944570725
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Kitabın Fiyatı:
320,00
İndirimli (%80):
65,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
BİRİNCİ BÖLÜM'de küreselleşme olgusu oldukça geniş bir biçimde ele alınmış ve özellikle vergi meseleleri üzerindeki etkileri incelenmiştir.
İKİNCİ BÖLÜM'de OECD'nin vergilendirme alanında öncelik verdiği ortak çalışma konuları ele alınmıştır. Bu çerçevede, vergi rekabeti ve haksız vergi rekabeti meselesi açıklanmış, vergi cennetleri, kıyı bankacılığı, tercihli özel vergilendirme rejimleri gibi zararlı vergi rekabetine yol açan düzenlemeler ve transfer fıyatlaması gibi gerçek kazancın tespitine imkan sağlayan müesseselere değinilmiş, elektronik–ticaretin vergilendirilmesi konusundaki güçlükler ve sağlanan gelişmeler vurgulanmış ve rekabeti bozan ve ayırımcılık yaratan uygulamalara karşı yapılan mücadeleler ve öngörülen önlemler anlatılmıştır. Bu BÖLÜM'de ayrıca vergi türleri itibanyla yapılan değerlendirmelere de yer verilmiştir.
İzleyen ÜÇÜNCÜ BÖLÜM'de Avrupa Birliği'nin (AB'nin) konuya yaklaşımı ve Türkiye–AB ilişkilerindeki gelişmeler kısaca anlatıldıktan sonra, vergilendirmede uyum gereği, vergi uyumlaştınlmasmın kapsamına ve bu hususta karşılaşılan engellere değinilmiş, vergi uyumlaştırılması konusunda ulaşılan sonuçlar ve vergi kaçakçılığının önlenmesine ilişkin çalışmalar vurgulanmış ve AB vergi politikalarının genel yaklaşımı incelenmiş ve değerlendirilmesi yapılmıştır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM'de ise önceki Bölümlerde yer alan görüşlerin ve yapılan düzenleme ve çalışmaların ışığında ülkemiz vergi sistemi açısından önemli ve gerekli konular ve özellikle vergilendirilmemiş mali güç üzerinde durularak mevcut durumun bir fotoğrafı çekilmiş ve tespit ve değerlendirmelerde bulunulmuştur.Burada değinmek istediğim önemli bir nokta, bu birinci baskıda esas itibarıyla 2006 yılı başlarına kadar mevzuatımızda yapılan düzenlemelerin değerlendirme konusu yapılmış olmasıdır.Gelecek baskıda 2006 yılı içinde sağlanan gelişmelere de yer verileceği tabiidir.
Dış ekonomik ilişkilerimizin serbest ve rekabetçi bir küresel ortamda cereyan ettiği göz önünde bulundurulursa, vergi uyumlaştınlmasmın (tax harmonization) ülkemiz için her zamankinden daha öncelikli ve önemli hale geldiği söylenebilir. Nitekim, Türkiye–Avrupa Birliği Müzakere Çerçeve Belgesinde de değinildiği üzere, bu konu yapılması gereken işler listesinin ayrı ve önemli bir faslını oluşturmaktadır.
Bütün bu hususlar dikkate alınarak, sonuncu ve BEŞİNCİ BÖLÜM'de varılan sonuçlara değinilmiş ve yapılması gerekenlerle ilgili önerilerimiz sunulmuştur.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Küreselleşmenin Tarihçesi ve Bugünü
.
OECD Bünyesinde Vergilendirme Alanında Yapılan Çalışmalar
.
Vergilendirmede Uyum ve Avrupa Birliği'nde Vergilendirme Konularında Yapılan Ortak Çalışmalar
.
Türk Vergi Sisteminin Bugünkü Yeri ve Değerlendirilmesi