Terazi Aylık Hukuk Dergisi Sayı:33 Mayıs 2009 Cemre Kocaçimen

Terazi Aylık Hukuk Dergisi Sayı:33 Mayıs 2009

1. Baskı, 
Mayıs 2009
Ürün Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
291
Barkod:
1306980209051
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
34,50
Stoktan hemen gönderilir.
Ürün Açıklaması
Önümüzde yoğun bir gündem var. Türk Ticaret Kanunu görüşmeleri başladı. Hukuk Muhakemeleri Kanunu Komisyondan geçti… Başta Borçlar Kanunu olmak üzere bir çok kanun sırada bekliyor… Anayasa Mahkemesi, Ombudsmanlık Kanununu tümüyle iptal etti…
Tüm bunların yanı sıra, tefrikaya dönüşen Anayasa değişikliği tartışmaları, seçimlerin ardından yeniden başladı. Bu tartışmaların önümüzdeki günlerde daha da yoğunlaşacağı kesin…
Görünen o ki, değişiklik metinleri üzerinde uzlaşmadan daha önemlisi, Anayasanın ne olduğu ne olmadığı konusunda uzlaşmadır. Sakin bir düşünüşle ‘anayasa’ olgusunun ortaya çıkışı, neden gereksinim duyulduğu vb. gibi konular değerlendirilmeli, tartışılmalı; güncel politik kaygılardan uzak bir ortam yaratılmalıdır.
Anayasa Mahkemesinin önceki başkanlarından Yekta Güngör Özden, Yayınevimizce yayınlanan Hukuk Cep Kitapları Dizisinin ilki olan “T.C. Anayasası” adlı kitapçığa, yıllar önce yazdığı ‘Önsöz’de şöyle diyor: “Anayasa, devletin yükümlülüklerini, yapısını belirleyen, yurttaşların hak ve özgürlüklerini güvenceye bağlayan temel hukuk bilgisidir. Demokratik, lâik ve sosyal hukuk devletini tüm çağdaş nitelikleriyle gerçekleştirme çabasının kaynağı ve dayanağıdır.”
Bu sözde geçen “devletin… yapısını belirleyen” deyimi, işin önemli bir yönünü ortaya koymaktadır. Anayasada yapılacak her türlü değişiklikte uzlaşmanın olmazsa olmazı, en azda da olsa bir “zihniyet birlikteliği”nin sağlanmasıdır. En iyisi, Yekta Güngör Özden’e yeniden kulak vermek: Anayasakoyucunun, yasama organının ulusumuza sunacağı en önemli kaynak olan Anayasa’nın toplumun tüm kesimlerinin beklentilerini karşılayacak düzeyde olması asıldır.
Siyasal amaçlı kurallardan oluşan yamalar yerine tüm çağdaş nitelikleriyle hukuk devletini gerçekleştirecek bir Anayasa edinilmesi amaçlanmalı ve gerçekleştirilmelidir. Demokrasinin çağdaş aşaması olan “hukuk devleti”ni sosyal niteliğinden ayırmadan.” Bu arada, sonunda görkemli bir binaya kavuşan Anayasa Mahkemesinin 47’nci yılını kutluyor, tüm tartışmaların uzağında görevini başarıyla sürdüreceğine olan inancımızı yineliyoruz. (Önsöz'den)
Ürün Konu Başlıkları
.
Mücahit ÜNAL:İflâsın Markaya Etkileri
.
Mahmut GÖKPINAR:Anayasal ve Yasal Düzlemden Siyasi Parti Üyeliği
.
Cem Barlas ARSLAN:Türk Ticaret Kanunu Tasarısında Ticari Defterler ve Belgeler
.
Ali ERTUNÇ:Karşılıksız Çek Banka Ödeme Yükümlülüğünde Ödemeden Men, Temerrüt, Cezai Yaptırım
.
Tevfik BAYHAN:Alt İşverenlikte Muvazaalı Bildirim ve Yaptırımı Bakımından Sürekli–Süreksiz İş Ayrımı Biliniyor mu?
.
Kemal KARANFİL:28.2.2009 Tarihli Değişikleri de Kapsayan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Işığında Maaş Haczi
.
İlhami GÜNEŞ:5833 Sayılı Yasa Düzenlemesinde Marka İhlalleri
.
Mustafa ALBAYRAK:Yeni Ceza Yargılamasında Ek İddianame Düzenlenmesi Sorunu
.
Hüsnü ALDEMİR:Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin Maddi Bakımından Yetkisi
.
Nihan ESENDAL:Rekabet Hukukunda Spor Müsabakalarının Yayınlanması Sorunsalı
.
Cemil KAYA:Temyiz Mahkemesinin, Veri Koruma Kanunu Uyarınca Veri İşlemenin Anlamına İlişkin Kararı
.
Terazinin Dengesi – Remzi ÖZMEN:Bir “Ombudsman”ım Bile Yok, Anlıyor musun?
.
Medeni Usul Hukuku Uygulamaları – Hakim Mehmet Akif TUTUMLU:Yargıtay’a Göre İsticvabın Tekil Olarak Amaç ve İşlevi
.
Hukuk Tarihimizden Portreler – Av. Galip DOĞAN:Prof. Dr. Tahsin Bekir BALTA (1902– 1970)
.
Hukukçular İçin Muhasebe ve Vergi Uyuşmazlıkları – YMM. Rüknettin KUMKALE:Fatura ve İrsaliye İlişkisi – Soru–Cevap (Defter ve Belgelerin Saklanmasında Zamanaşımı Süresi)
.
Erdoğan DEDEOĞLU:İşveren Tarafından İşçiye Ödenen Kıdem Tazminatı ve Bu Tazminatın Gelir Vergisi ile Damga Vergisi Karşısındaki Durumu
.
Yargı Kararları