İlişkisel Sosyoloji (Ontolojik ve Teorik Yönelimler) Christopher Powell, François Dépelteau  - Kitap

İlişkisel Sosyoloji

(Ontolojik ve Teorik Yönelimler)

1. Baskı, 
Ağustos 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
352
Barkod:
9786059801065
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Kitabın Fiyatı:
175,00
İndirimli (%10):
157,50
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Türkiye'deki cari sosyoloji alanının tözcü yatkınlıklarca kuşatılmış olduğu, bugün için gözüpek tüm bilim insanları tarafından kabul edilegelen bir gerçek. Toplumsal varlıkların herhangi bir "asli" manaya sahip olmadığı öncülünün, sosyolojik bir araştırma tasarımının sıhhati açısından ne denli belirleyici olduğunu ikrar etmiş çok az kişi var alan içinde ne de olsa. Sosyal teorinin toplumsal gerçekliği yansıtması gerektiği kabulünden yola çıkan ilişkisel sosyoloji, işte tam da bu türden kemikleşmiş tözcü yatkınlıkları kırmak, ortak duyusal karakterli sosyoloji anlayışlarının farkında bile olmadığı açmazları aşmak ve daha önemlisi, bütün bu hengâme içinde yönümüzü bulmak için bize kavramsal bir alet takımı sunuyor. İlişkisel sosyoloji; kendimizi bulmak, bizi bilimsel kötürümler haline getiren yatkınlıklardan kurtulmak için lazım gelen "ontolojik bir dönüş"ün anahtarı gibi görünüyor.
Sosyolojinin asli nesnelerinin [örneğin birey, toplumsal grup ya da kurum] görünür formlarıyla kurulacak dolaysız ilişkiye neşter vurmak suretiyle "ilişkisel perspektif", toplumsal varlıkların diğer varlıklarla mukayese edildiklerinde bir mana kazanacağı varsayımından yola çıkar. Gözümüzün önündeki apaçık olgulardan ziyade onları farklılaştıran ya da bir araya getiren ilişkilerin yapısına odaklanır. Aranılan/keşfedilecek olan bireyin veya grubun içkin özelliği değildir. Aksine onların ilişkisel bağlarını inşa etmemiz gerekir. Başta da vurguladığımız üzere bu tarz bir düşünme/görme yatkınlığı (a) kapsamlı bir araştırma pratiğini teşvik edecek, (b) sosyologa refleksif bir hassasiyet kazandıracaktır. Nesnenin kimileyin bizi baştan çıkarma gücüne kimileyin de nesneyle denetimsiz ilişki içine girme tuzağına karşı tetikte olmamız araştırma sürecinin en kilit noktasıdır. Bu bağlamda ilişkiselcilik (c) alan içindeki pozisyonumuzu, hislerimizi ya da fikirlerimizi nesneye yansıtma ve böylelikle de ona kısa devre yaptırma faaliyetinden bizi uzak tutacaktır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Takdim: Potansiyel Bir Paradigmaya Doğru İlişkiselci Bir Sosyolojinin Vaatleri, Ali Esgin – Güney Çeğin
.
Giriş, İstopher Povvell – François Depelteau
.
İlişkisel Sosyolojiye Feminist Başlangıçlar, Sarah Redshaw
.
İlişkisel Sosyoloji ve Tarihsel Materyalizm; Diyalog Başlangıcı, Kenneth Fish
.
İlişkisel Sosyoloji, Teorik Anti–Hümanizm Ve İnsan–Dışı Meselesi, Croig Mcfarlane
.
Osyolojiyi Dinamik İlişkilere Odaklanarak Geliştirmek, Debbie Kasper
.
İlişkiler Üzerine Norbert Elias: Öngörüler ve Perspektifler, Chorolombos Tsekeris
.
İlişkisel Bir Sosyolojik Paradigma Uygulamak İçin Eleştirel Stratejiler: Bourdieu ve Vahşi Sosyolojik Teorik Mücadeleler, Christopher Thorpe
.
Etkileşimler, Bitişiklikler ve Beğeniler: İlişkisel Sosyolojide "İlişkileri" Kavramsallaştırmak, Nick Crossley
.
Kolektif Düşünümsellik: İlişkisel Bir Örnek, Margaret S. Archer
.
"İlişkisel Dönüş"ün Yönü Nedir? François Depeltau
.
Kökten İlişkicilik: Bir Öneri? Christopher Powell
.
Mücadele Dili Olarak İlişkisel Sosyoloji, Mustafa Emirbayer
Kitapla İlgili Kategoriler