Dünya Bankası'nın Önerdiği Yapısal Uyum Programlarının Azgelişmiş Ülkelere Etkilerinin Ülke Örnekleriyle İncelenmesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Cem Ay  - Kitap

Dünya Bankası'nın Önerdiği Yapısal Uyum Programlarının Azgelişmiş Ülkelere Etkilerinin Ülke Örnekleriyle İncelenmesi

1. Baskı, 
Ocak 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
106
Barkod:
9786054827015
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bretton Woods konferansındaki kuruluş misyonunu, yaşanan ekonomik ve politik konjonktürün etkisiyle değiştiren Dünya Bankası'nın önerdiği yapısal uyum programlarının az gelişmiş ülkelere etkilerinin ülke örnekleriyle inceleneceği bu çalışmanın;
Birinci bölümünde; İkinci Dünya Savaşı sonrası uluslararası mali düzenlemenin yeniden yapılanması; uluslararası para sisteminde Bretton Woods öncesi uygulamalar; Bretton Woods sistemine geçiş; uygulamada Bretton Woods sistemi ve işleyişi; Bretton Woods sisteminin çöküşü; Bretton Woods sonrası uluslararası para sistemi incelenmiştir.
İkinci bölümde; Dünya Bankası grubunu oluşturan, Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA), Uluslararası Finansman Kurumu (IFC), Çok Taraflı Yatırım Garantileme Ajansı (MIGA), Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümlenmesi Uluslararası Merkezi (ICSID) ve Dünya Bankası'nın (IBRD) temel amaçları; örgüt yapılarının işleyişi; bu kurumlara üyelik süreci; kurumların karar mekanizmalarına etki eden faktörler; kurumların kaynak tahsisi ve kullandırma süreçleri; ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
Üçüncü bölümde ise; Dünya Bankası ve IMF'nin özellikle seksenli yıllarla birlikte iyice yakınlaşıp "kardeş kurum" olmaları vurgulanarak; Bretton Woods kurumlarının seksenli yıllarla birlikte söylevlerinde sıkça yer verdikleri "Yapısal Uyum Programlarının iktisat teorisindeki yerine değinilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
İkinci Dünya Savaşı Sonrası Uluslararası Mali Düzenin Yeniden Yapılanması
.
Dünya Bankası Grubu Örgüt Yapıları ve İşleyiş Mekanizmaları
.
Dünya Bankasının Uyguladığı Yapısal Uyum Programlarının Ülke Örnekleriyle İncelenmesi