5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu Çerçevesinde Çevrenin Kasten Kirletilmesi Suçu Levent Emre Özgüç  - Kitap
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu Çerçevesinde

Çevrenin Kasten Kirletilmesi Suçu

1. Baskı, 
Mart 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
293
Barkod:
9786257953627
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
150,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Geride bıraktığımız yüzyılda çevrenin korunmasına verilen önem gün geçtikçe artmış, bunun sonucunda çevresel dengenin bozulmasına sebep olan çeşitli eylemler ceza hukukunun yasaklarıyla karşılaşmaya başlamış. Türk hukukunda da çevrenin atık veya artıklarla kirletilmesi ve çevreye zararlı atık veya artıkların ülkeye sokulması fiilleri, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 181. maddesi ile suç haline getirilmiş.
Eserin konusunu, esasen iki bağımsız suç ve bu suçların cezasının ağırlaştırılmasını gerektiren iki nitelikli hali içeren bu madde oluştur¬maktadır. TCK m. 181, çevrenin korunmasına dair temel suç düzenlemesini oluşturduğu için maddeye ilişkin tartışmalı noktaların aydınlatılması akademik ve pratik önem taşımaktadır. Bu kapsamda eserde çevre hakkının tarihsel gelişimi, Türk hukukunda ve uluslararası hukukta çevreyi koruyan çeşitli düzenlemeler, çevrenin ceza hukuku aracılığıyla korunmasının gerekliliği hususlarına değinilerek TCK m. 181 tarihsel ve kavramsal çerçeveye oturtulmuş, bunun ardından TCK m. 181 'de yer alan suçların unsurları, nitelikli halleri, özel görünümleri ve suçlara dair yargılama kuralları ayrıntılı biçimde açıklanmış. Bu açıklamalar sırasında TCK m. 181 'deki düzenlemenin sorunlu ve hatalı yönlerine ışık tutulmuş, bunlara dair çözüm önerileri sunulmuş.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Çevre Hakkının Tarihsel Gelişimi ve Özellikleri
.
Çevrenin Ceza Hukuku Aracılığıyla Korunması
.
Uluslararası Hukukta ve Farklı Devlet Hukuklarında Çevrenin Kirletilmesi Suçları
.
Türk Hukukunda Çevrenin Kirletilmesine İlişkin Düzenlemeler
.
Çevreye Atık veya Artıkların Verilmesi Suçu (TCK M. 181–1)
.
Atık Veya Artıkların İzinsiz Olarak Ülkeye Sokulması Suçu (TCK M. 181–2)
.
Atık ve Artıkların Çevreye Verilmesi ve Ülkeye İzinsiz Sokulması Suçlarının Ortak Nitelikli Halleri (TCK k M. 181–3 ve TCK M. 181–4)
.
Suçların Özel Görünüş Biçimleri
.
Yaptırım
.
Yargılama
Kitapla İlgili Kategoriler