Ulaşım Hizmetleri (Kamu Ekonomisi Perspektifi) Dr. Fatih Yardımcıoğlu  - Kitap

Ulaşım Hizmetleri

(Kamu Ekonomisi Perspektifi)

1. Baskı, 
Aralık 2013
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
15x20
Sayfa:
159
Barkod:
9786054798377
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Üç bölümden oluşan bu kitapta ulaşım hizmetlerinin sunumunun kamu ekonomisi perspektifinden gerekçeleri açıklanmaya çalışılmaktadır.
Kitabın ilk bölümünde ulaşımın tanımı, arzı, talebi ve önemi açıklandıktan sonra ulaştırma türleri; kullanılan altyapı ve kapsadığı alan bakımından sınıflandırılarak, tanıtılmaktadır. Bu amaçla ulaşım türlerinin tanımı, avantajları ve dezavantajları ayrı ayrı açıklanarak, birbirleriyle kıyaslanmaktadır. Daha sonra ulaşımın ekonomik, sosyal ve siyasal fonksiyonları ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.
Kitabın ikinci bölümünde kamu ekonomisinin özel ekonomi yanında neden ulaştırma hizmetlerine müdahale etmesi gerektiği kamusal mallar, dışsallıklar ve doğal tekeller bağlamında tartışılmakta, daha sonra ulaşım türlerinde kamu ekonomisinin yüklenmiş olduğu fonksiyonlar ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.
Kitabın üçüncü bölümünde ise kamu ulaşım hizmetlerinin sunum etkinliği özel ulaşım hizmetlerinin sunum etkinliği ile karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Bu amaçla tasarlanmış olan anket ve sonuçları sunulmaktadır. Yapılan anket çalışması ile Sakarya Üniversitesi kampus içi okullara yönelik sunulan özel (minibüs) ve kamu (belediye otobüsü) ulaşım hizmetlerinin karşılaştırmalı olarak analiz edilmesi ve tüketicilerin (öğrencilerin) kampus ulaşımında sunulan hizmetlere yönelik algıladıkları hizmet kalitesi belirlenmeye çalışılmıştır. Tüketicilerin algıladıkları hizmet kalitesini tespit etmeye yönelik yapılan anketin sonuçlarının gerek toplu taşıma yöneticilerine gerekse bu konuda daha sonra yapılacak araştırmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.