Siyasi Partiler Hukuku Doç. Dr. Hüseyin Özcan, Doç. Dr. Murat Yanık  - Kitap
3. Baskı, 
Ocak 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
353
Barkod:
9789753533478
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Fiyatı:
340,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Nitekim Anayasamız da bu ilkeyi aynen vurgulamaktadır. Bu nedenle çok partili siyasi yaşamın olduğu klasik demokrasilere "Partiler Devleti" denmektedir. Ülkemizde Siyasi Partiler Hukuku'nun en önemli sorunları siyasi partilerin kapatılması ve siyasi partilerde parti içi demokrasinin olmamasıdır.
Ayrıca, ülkemizdeki siyasi partilere baktığımızda, hiyerarşik bir şekilde parti liderinin ve yakın çevresinin tartışılmaz egemenliğini görmekteyiz. Bu oligarşik yapı, parti içi demokrasinin işlemesine engel teşkil etmektedir. Oysa demokratik rejimlerde her şeyden önce, demokrasinin en önemli kurumlarından biri olan siyasi partilerin örgüt yapılarının demokratik özellikler taşıması gerekmektedir.
Bu derece önemli kurum olan partilerin kuruluşu, yapısı, çalışması, örgütlenmesi ve kapatılması konularının özgün bir şekilde kapsamlı bir şekilde ele alınması büyük önem arz etmektedir. Ayrıca, parti liderlerinin etkinliği ve seçilme yöntemleri, örgütün merkeziyetçilik derecesi, parti merkez yönetiminin örgüt hiyerarşisi içindeki gücü, katılma derecesi, parti üyeliği gibi unsurlar önem taşımaktadır.
Çalışmada bu konuları Siyasi Partiler Hukuku uygulamaları ve mevzuatı çerçevesinde ele alınmaktadır. Bu açıdan temel kaynağı Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'dur. Bunun yanında diğer kanunlar, parti tüzükleri ve parti yönetmeliklerinden de yararlanılmaktadır. Ayrıca yeri geldiğinde karşılaştırmalı hukuk düzenlemeleri de irdelenmektedir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Siyasi Parti Kavramı ve Siyasi Partiler Hukukunun Oluşumu
.
Siyasi Partiler Örgütlenmesi ve Çatışması
.
Siyasi Partiler Tüzel Kişiliğinin Sona Ermesi
.
Siyasi Partiler ve Demokrasi
.
Siyasi Partiler Hukukunun Temel Sorunları