Risale – i Nân – Vâylık (Fırıncılık Risalesi) Adem Öger, Ahmet Turan Türk  - Kitap

Risale – i Nân – Vâylık

(Fırıncılık Risalesi)

Adem Öger, (Editör)Ahmet Turan Türk (Editör)

1. Baskı, 
Kasım 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
244
Barkod:
9786053445203
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Uygur Türklerinin Çağatay Türkçesiyle divan, mesnevi, tezkire ve risale gibi türlerde çok sayıda eser verdikleri bilinmektedir. Bu eserler içinde yaygınlığı ve sayısıyla en çok dikkat çeken ise geleneksel meslekleri konu alan risalelerdir. Yapılan araştırmalarda Uygurlara ait geleneksel meslekleri konu alan çalışmaların daha çok Çin ve Japonya'da yapıldığı görülmektedir. Bu eserlerin Türk kültür tarihi ve Çağatay Türkçesi araştırmalarında önemli veriler sunacağı dikkate alınarak Çağatay Türkçesiyle Yazılan ve Geleneksel Meslekleri Konu Alan Risalelerin Araştırılması, incelenmesi ve Yayımlanması başlığını taşıyan bir proje hazırlanmış. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen proje kapsamında, geleneksel meslekleri konu alan risaleler, mesleğin ortaya çıkışı ve icrası, yaratım ve aktarım süreçleri, risalelerin içerik ve işlev özellikleri gibi açılardan incelenmiştir. Elinizdeki "Risâle-i Nân-vâylık (Fırıncılık Risalesi)" adlı çalışma, söz konusu projenin sekizinci eseridir.
Risâle-i Nân-vâylık, fırıncılık mesleği hakkında bilgilerin yer aldığı bir eserdir. Eserde, mesleğin ortaya çıkışı ve bununla ilgili rivayeder, fırıncılığın ilk piri ve geçmiş pirleri, mesleğin vacipleri ve farzları ile meslek icra edilirken dikkat edilmesi gereken hususlar, mesleğe ait iş ve işlemler gerçekleştirilirken okunması gereken dua, ayet ve salavatlarla meslek erbaplarına yönelik nasihatler üzerinde durulur.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Geleneksel Meslek Kavramı ve Fütüvvetnameler (A.ÖGER)
.
Uygurlarda Risalecilik Geleneği ve Risalelerin Özellikleri (Z.ÖTKÜR)
.
Uygurlarda Fırıncılık (K. SERBEST)
.
Risâle–i Nân–vâylık ve Özellikleri (A. ÖGER–R. TEK)
.
Transkripsiyonlu Metin (S.ÇAKMAK)