Küreselleşen Dünyada Değişimin Farklı Yüzleri Neslihan Sam, Rıza Sam  - Kitap

Küreselleşen Dünyada Değişimin Farklı Yüzleri

Neslihan Sam, (Editör)Rıza Sam (Editör)

1. Baskı, 
Ocak 2011
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x20
Sayfa:
391
Barkod:
9789758606979
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Fiyatı:
165,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bilindiği üzere, bugün içinde yaşanılan dünyada bütün toplumlar, topluluklar veya ülkeler birbirinden farklı düzeylerde ve birbirinden farklı konjonktürel dalgalanmaların etkisiyle küreselleşmenin rüzgârına istese de istemese de yakalanmış durumdadır. Bu sürecin dışında kalmak ya da ondan bir şekilde uzak durmak neredeyse imkânsız gibidir. Ancak bu küreselleşme rüzgârının etkilerine bazı toplumlar, topluluklar veya ülkeler, gerek norm gerekse değer yönleri ile belli bir tepkiyi ve direnci göstererek tıpkı bir bayrak gibi göklere yükselip, süzülüşüyle de herkesi büyülerken, bazıları da bu süreçte rüzgâr kendilerini nereye sürüklerse bir sürüklenmişlik duygusuyla oraya sürüklenmişlerdir.
Bu nedenle küreselleşme süreci bazıları için, çok yönlü ve çok boyutlu bir çeşitlilik içerisinde fırsat ve avantajların elde edildiği, bazıları için de yoksunluk ve yoksullukların bir dezavantaj olarak yaşandığı süreçtir, denilebilir. Çünkü Berger ve Huntington’un ortak çalışmalarının başlığında değinildiği gibi, “bir kürede binbir küreselleşme” yaşanılmaktadır. Kısaca, küreselleşme sürecinin yüzünü bizlere yekpare bir biçimde göstermediği söylenebilir. Bu bakımdan onun çok yüzlülüğünün ortaya konulabilmesi ve neden olduğu etkilerinin sağlıklı bir çözümlemesinin yapılabilmesi, bir yerde, multidisipliner bir çalışmanın ortaya konulmasını gerekli kılmaktadır.
Bu amaçla, çalışmaya başlanacağı sıralarda durduğumuz noktanın aynı zamanda olayları değerlendirme tarzımızı belirlediği düşüncesi dikkate alınmış, dolayısıyla kısır döngüden ve tek boyutlu değerlendirmelerden kaçınmak ve bütünün fotoğrafını ayrıntılı olarak görmek ve gösterebilmek için ele alınan konuya tek bir açı yerine farklı açılardan bakılmasının daha uygun olacağı düşünülmüştür. Bu bakımdan anılan sürecin birbirinden farklı disiplinler içinde yer alan bilim insanları tarafından değerlendirilmesine, “hakikatin kendisine farklı patikalardan ulaşılmasını sağlayabilecek bir girişim veya farklı pencerelerden bakılmasına” vesile olabilecek uygun bir zemin olarak bakılabilir. Kısaca, her açıklama ele alındığı düzeyde gerçeğin kendisi değil, ama onun belli bir düzeydeki görünümüdür, denilebilir. (Arka Kapaktan)