Limited Şirketlerde Ek Ödeme ve Yan Edim Yükümlülüğü Elif Özdoğan  - Kitap

Limited Şirketlerde Ek Ödeme ve Yan Edim Yükümlülüğü

1. Baskı, 
Mart 2023
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
272
Barkod:
9786050514964
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
400,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Sınırlı sorumluluk ilkesi uyarınca limited şirketlerde ortaklar, sadece taahhüt ettikleri sermaye ile ve şirkete karşı sorumludurlar. Ancak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 573. maddesinin 2. fıkrasında bu ilkeye istisna getirilmiştir. Söz konusu hükümler uyarınca limited şirketlerde ortaklara sermaye koyma borcu dışında ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri de getirilebilir. Anılan kurumlar ile ortakların genişletilmiş hukukî sorumluluğu gündeme gelmektedir.
Eködeme ve yan edim yükümlülükleri, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanun' u ile hukuk sistemine dâhil olan iki kurumdur. Ek ödeme yükümlülükleri, Kanun'daki şartların gerçekleşmesi hâlinde ortakların şirkete ödemesi gereken nakdi edimlerdir. Bu yükümlülükler sayesinde şirket, fınansal bakımdan iyileştirilmektedir. Anılan yükümlülükler hem şirketin kuruluş sözleşmesiyle hem de esas sözleşmede değişiklik yapılarak sonradan getirilebilir. Sonradan getirilmesi ya da artırılması için TTK m. 607 gereğince ilgili tüm ortakların oybirliğine ihtiyaç bulunmaktadır. İlgili ortak ile kastedilen, sonradan yükümlülük altına giren ortaklardır. Ayrıca TTK m. 605 uyarınca ek ödemeye ilişkin tutarın, serbestçe kullanılan yedek akçe ve fonlardan karşılanabildiği hâllerde ek ödemelerin iadesi sağlanır.
Yan edim yükümlülükleri limited şirketin işletme konusunun gerçekleştirilmesine yönelik olarak ortaklara verme, yapma, hizmet, yapmama, katlanma ve kaçınma edimlerinin getirilmesinden ibarettir. Limited şirket sözleşmesinde bu yükümlülüğün konusu, kapsamı, koşulları ve diğer önemli noktaları mutlaka yer almalıdır. Ayrıntıyı gerektiren hususlar ise TTK m. 606/2-2. cümlesine göre genel kurulun iç yönergesine bırakılabilir. Bu yükümlülükler tam ve gereği gibi ifa edildiğinde, ortak sıfatı sona erdiğinde ve esas sözleşmede değişiklik yapıldığında sona erer. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Sınırlı Sorumluluk İlkesi
.
Ek Ödeme Yükümlülüğü
.
Yan Edim Yükümlülüğü
.
Ortak Hükümler