İşletme Kavramlar – İlkeler – İşlevler Vasfi Nadir Tekin, Leyla Şenol  - Kitap

İşletme Kavramlar – İlkeler – İşlevler

3. Baskı, 
Eylül 2013
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
256
Barkod:
9789750221569
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Kitabın Fiyatı:
145,00
İndirimli (%83):
25,00
Stoktan hemen gönderilir.
Diğer Baskılar
4. baskı Yeni Baskı
Eylül 2020
205,00
205,00 (%0)
Kitabın Açıklaması
Meslek Yüksek Okullarda okutulmakta olan “İşletme” veya “Genel İşletme” derslerinde okutulabilecek olan bu kitap, yazarların bu konuda verdiği derslerin notlarından, ders anlatımı esnasında öğrencilerinden gelen sorulardan ve mesleki tecrübelerinin sağladığı birikimle kaleme alınmıştır.
Kitapta konular, sade ve anlaşılır bir dille anlatılmış; işletme biliminde yaygın olarak kullanılan temel kavramlara açıklık getirildikten sonra, işletmenin temel ilkeleri ve temel işlevleri, bu kavramlar ışığında örneklerle açıklanmıştır. Kitap, ders kitabı olmasının yanı sıra konu ile ilgili olarak bilgi sahibi olmak isteyenlere de hitap etmektedir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
İşletmenin Temel Kavramları
.
İşletmenin Amaçları ve İşletmenin Ekonomik Yapı İçindeki Yeri
.
Yönetim ve Yönetim Yaklaşımları
.
İşletmelerin Sınıflandırılması
.
İşletmenin Yönetim İşlevlerinden Planlama İşlevi
.
İşletmenin Yönetim İşlevlerinden Örgütleme İşlevi
.
İşletmenin Üretim İşlevi
.
İşletmenin Pazarlama İşlevi
.
İnsan Kaynakları Yönetimi
.
Finansman Yönetimi
.
Muhasebe ve Araştırma Geliştirme İşlevi
Kitapla İlgili Kategoriler
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
7
1. Bölümİşletmenin Temel Kavramları
1.1. Temel Kavramlar 
15
1.1.1. İnsan Gereksinimleri 
15
1.1.2. İnsan ve Toplum 
17
1.1.3. Ekonomi ve Üretim İlişkisi 
18
1.1.4. Üretim 
19
1.1.5. Üretim Etmenleri 
19
1.1.6. Üretim Etmenlerinin Getirileri 
24
1.1.7. Strateji 
26
1.1.8. Taktik 
27
1.1.9. Plân 
27
1.1.10. Politika 
28
1.1.11. Yöntem 
30
1.1.12. Program 
30
2. BÖLÜMİŞLETMENİN AMAÇLARI VE İŞLETMENİNEKONOMİK YAPI İÇİNDEKİ YERİ
2.1. İşletmenin Amaçları 
31
2.1.1. Kâr Sağlamak 
31
2.1.2. Topluma Hizmet Etmek 
32
2.1.3. Toplumsal Kâr Sağlamak 
32
2.1.4. Tüketiciye Hizmet Etmek 
33
2.1.5. İşletmenin Varlığını Sürdürmek 
33
2.1.6.1. İşletmenin Yakın Çevresiyle İlişkiler 
34
2.1.6.2. İşletmenin Ulusal Çevresiyle İlişkiler 
36
2.1.6.3. İşletmenin Bilimsel Çevreyle İlişkileri 
38
2.1.6.4. İşletmenin Uluslararası Çevreyle İlişkisi 
40
3. BÖLÜMYÖNETİM VE YÖNETİM YAKLAŞIMLARI
3.1. Yönetim 
43
3.2. Yönetim Yaklaşımları 
48
3.2.1. Geleneksel Yönetim Yaklaşımları 
48
3.2.2. Davranışsal Yönetim Yaklaşımları 
53
3.2.3. Modern Yönetim Yaklaşımları 
56
4. BÖLÜMİŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
4.1. İşletmelerin Sınıflandırılmasında Kullanılan Ölçütler 
65
4.1.1. İşletmelerin Ekonomik Etkinliklerine Göre Sınıflandırılması 
65
4.1.2. İşletmelerin Çalışma Konularına Göre Sınıflandırılması 
66
4.1.3. İşletmelerin Sermaye Sahipliğine Göre Sınıflandırılması 
67
4.1.4. İşletmelerin Yasalara Göre Sınıflandırılması 
70
4.1.5. İşletmelerin Ekonomik Birleşmelere Göre Sınıflandırılması 
73
4.1.6. İşletmelerin Dünya Ekonomisi Açısından Sınıflandırılması 
75
4.1.7. İşletmelerin Büyüklüklerine Göre Sınıflandırılması 
75
5. BÖLÜMİŞLETMELERİN KURULUŞ AŞAMALARIBÜYÜKLÜĞÜ VE KAPASİTESİ
5.1. İşletmenin Kuruluş Aşamaları 
77
5.1.1. İşletme Kurma Kavramının Ortaya Çıkması 
77
5.1.2. Ekonomik Araştırmanın Yapılması 
78
5.1.3. Yasal Araştırmanın Yapılması 
81
5.1.4. Finansal Araştırmanın Yapılması 
83
5.1.5. Teknik Araştırmanın Yapılması 
83
5.1.6. Yatırım Kararının Verilmesi ve Yatırımın Yapılması 
83
5.2. İşletmenin Büyüklüğü ve Kapasitesi 
84
5.2.1. Büyüklüğüne Göre İşletmeler 
84
5.2.2. Büyük ve Küçük İşletmelerin Olumlu ve Olumsuz Yanları 
86
5.2.3. İşletmelerin Büyümesi 
87
5.2.4. Kıvamlı Büyüklükte İşletme 
88
6. BÖLÜMİŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİ VE PLANLAMA İŞLEVİ
6.1. Yönetim İşlevleri 
91
6.1.1. Plânlama İşlevi 
92
6.1.2. Plân Türleri 
92
7. BÖLÜMİŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİNDENÖRGÜTLEME İŞLEVİ
7.1. Bölümlere Ayırma 
107
7.2. Yetki ve Sorumluluk Verme 
111
7.3. Örgüt Yapılarının Belirlenmesi 
113
7.4. Örgüt Şemalarının Düzenlenmesi 
116
7.5. İşgören Gereksiniminin Belirlenmesi 
118
7.6. İşgören Seçiminin Yapılması ve İş Görenlerin Eğitilmesi 
121
8. BÖLÜMİŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİNDEN YÜRÜTME VE UYUMLAŞTIRMA (KOORDİNASYON) İŞLEVİ
8.1. Yönetimde İletişim 
127
8.2. Yönetimde Önderlik 
132
8.3. Yönetimde Güdüleme 
134
8.4. Uyumlaştırma 
137
9. BÖLÜMİŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİNDEN DENETLEME VE KARAR VERME İŞLEVİ
9.1. Denetleme Modelleri 
141
9.2. Denetleme Türleri 
142
9.3. Proje Denetleme Sürecinin Aşamaları 
144
9.4. Karar Verme 
146
9.4.1. Karar Türleri 
148
9.4.2. Karar Alma Süreci 
150
10. BÖLÜMİŞLETMENİN ÜRETİM İŞLEVİ
10.1. Üretim 
157
10.2. Üretim Bölümünün Diğer Bölümlerle İlişkisi 
158
10.3. Üretim Türleri 
159
10.4. Üretim Sistemleri 
159
10.5. Ürün Tasarımı 
160
10.6. Üretim Etkinlikleri 
161
10.7. Kalite Kontrolü 
166
11. BÖLÜMPAZARLAMA İŞLEVİ
11.1. Pazarlamanın İşlevleri 
169
11.2. Stratejik Pazarlama Plânı 
172
12. BÖLÜMİNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
12.1. İnsan Kaynakları Yönetiminin İşlevleri 
187
12.2. İnsan Gücünün Plânlanması 
188
12.3. İş Analizinin Yapılması 
188
12.4. İşe Alma 
193
12.5. İşgörenlerin İşe Alıştırılması ve Eğitilmesi 
196
12.6. İşgören Değerlemesi 
198
12.7. Ücret Belirlemesi 
202
13. BÖLÜMFİNANSMAN YÖNETİMİ
13.1. Finans Yöneticisinin Görevleri 
209
13.1.1. Finansal Plânlama ve Denetim Görevi 
209
13.1.2. Fon Sağlama Görevi 
210
13.1.3. Finansal Analiz 
214
13.1.3.1. Finansal Analizde Oranların Kullanılması 
215
13.2. Finansal Piyasalar 
222
14. BÖLÜMMUHASEBE VE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME İŞLEVİ
14.1. Muhasebenin İşletmeye Katkıları 
227
14.2. Muhasebe Kayıtlarını Etkileyen İlkeler 
227
14.3. Muhasebe Türleri 
229
14.4. Bilânço Kâr Zarar Hesabı ve Bütçeler 
232
14.5. Araştırma ve Geliştirme İşlevi 
240
14.5.1. Araştırma Çeşitleri 
244
14.5.2. Geliştirme Çeşitleri 
244
14.5.3. Yenilik Yaratma 
245
Kaynaklar 
249
Kavram Dizin 
251