Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Cilt:18 Sayı:2 (6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu Beklerken – Sempozyum) Prof. Dr. Sami Karahan

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Cilt:18 Sayı:2

(6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu Beklerken – Sempozyum)

1. Baskı, 
Ocak 2012
Ürün Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
864
Barkod:
9781111161828
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Ürün Açıklaması
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun kabulü ve yürürlüğe girmesi ile birlikte Türk özel hukuku köklü değişiklikler geçirme sürecine girmiştir. Sadece değişen kanunlar değil, dolaylı olarak etkilenecek diğer mevzuat ve takiben çıkarılacak ikincil mevzuat ile birlikte, bu süreç genişleyerek devam edecektir. Tabiatıyla, bu derece köklü değişikliklerin olması, eski mevzuat döneminde verilen ilmi ve kazai içtihatlarda da önemli değişiklikler olmasına sebebiyet verecektir.
Yeni dönem, tüm özel hukukçuların, bu değişiklikleri öğrenebilmek, yeni döneme ayak uydurabilmek ve eski bilgilerini güncelleyebilmek için yoğun bir gayret göstermesini zorunlu kılıyor. Hukukçular, yoğun bir şekilde çeşitli üniversite, kurum ve kuruluşlarca düzenlenen seminer, konferans, sempozyum ve panel gibi etkinliklere katılarak bu ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı tarafından 10-11-12 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu Beklerken" adlı sempozyum da bu ihtiyacı karşıla¬mak amacıyla düzenlenmiş etkinliklerden birisidir.
"Yeni Türk Ticaret Kanunu 'nu Beklerken " sempozyumu, adından da anlaşılacağı üzere kanunun yürürlüğe girmesine çok az bir zaman varken gerçekleştirilmiştir. Bu açıdan herkesi bilgilendirmek gibi temel bir işlevi elbette vardır. Ancak, bu sempozyumu asıl anlamlı kılan husus, ilgili dönemdeki kanunun yürürlüğe girmeden değiştirilmesine yönelik ciddi tartışmaların varlığı nedeniyle, tüm tarafların sempozyum ortamında biraraya gelerek ilgili konuları enine boyuna tartışmasına imkan sağlamış ve önemli sonuçların doğmasına sebebiyet vermiş olmasıdır.
Sempozyumu özel ve değerli kılan bir diğer husus, birçok ilkleri bünyesinde banndırmasıdır. Bu anlamda, Türkiye'nin değişik üniversitelerine mensup 70 değerli akademisyenin tebliğleri ile bu sempozyuma katılması, ticari davalara bakan Yargıtay 11, 19 ve 23. Hukuk Dairesi başkan ve üyeleri ile Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü Başkan ve hakimlerinin sempozyum oturumlarını bizzat yönetmesi, tebliğleri dinlemesi ve tartışmalara katılması, üç gün boyunca iki ayrı salonda gerçekleşen onlarca oturumu takip etmek için binlerce hukukçunun Fakültemizi ziyaret etmesi ve tüm bunların görülmemiş canlı bir bilimsel ortam oluşturması bunlar arasında zikredilebilir.
Sempozyumda sunulan tebliğlerin, tartışmaların ve soruların yayınlanması şüphesiz önemlidir ve gelecek yıllarda bunları inceleyecek olan hukukçuların bilgilenmesine imkan sağlayacaktır. Bu bağlamda, tüm katılımcılardan sundukları tebliğleri soru ve tartışmaları da dikkate alarak güncellemeleri ve organizasyon komitesine sunmaları istenmiştir. Üzülerek ifade edilmelidir ki, birçok katılımcı buna imkan bulamamış ve tebliğlerini yazılı metin olarak bize gönderememiştir. Bu nedenle bu kitap tebliğlerin sadece bir bölümünü içermektedir. (Önsöz'den)