Üniter Devlet Modelinde Mahalli İdarelerin Özerkliği İlkesi Gonca Kozanoğlu  - Kitap

Üniter Devlet Modelinde Mahalli İdarelerin Özerkliği İlkesi

1. Baskı, 
Şubat 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
176
Barkod:
9786051465692
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
170,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu çalışmada ilk önce siyasi yapı olarak ülkemizde de benimsenen üniter devlet modeli ve bu modelin yapısına göre devlet şekilleri ile karşılaştırılması konusuna yer verilmiştir. Üniter devlet modelinde idari teşkilata hakim olan merkezden ve yerinden yönetim ilkeleri üzerinde durulmaya çalışılmıştır.
Daha sonra yerinden yönetim ilkesinin bir uygulaması olarak karşımıza çıkan mahalli idareler ve asıl olarak mahalli idarelerin bir özelliği olan ve tanımında yer alan özerklik konusuna yer verilmiştir. Üniter devlet modelinde mahalli idarelerin özerkliği ilkesi idari ve mali anlamda özerkliği içerdiğinden, Anayasa’da sayılan mahalli idareler idari ve mali özerkliğin koşulları bakımından ayrı ayrı ele alınmıştır.
Yenilenen Anayasa çalışmalarının hız kazandığı günümüzde, mahalli idarelerin özerkliği ilkesi tartışmaların yoğun olduğu bir alandır. Bu nedenle tez konusu, anayasa değişikliği tartışmalarının yaşandığı bir zamanda konunun öneminden dolayı çalışılması gereken bir alan olarak karşımıza çıkmıştır.
Bu çerçevede demokratik bir uygulama olan mahalli idarelerin özerkliği ilkesi, üniter devlet modelinin korunması ve idarenin bütünlüğünün sağlanması çerçevesinde ulusal ve uluslararası mevzuat, yargı kararları ve yenilenen Anayasa tartışmalarına da değinerek ele alınmıştır.