Hukuk Sosyolojisine Giriş Mehmet Tevfik Özcan  - Kitap

Hukuk Sosyolojisine Giriş

5. Baskı, 
Ekim 2021
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x21
Sayfa:
240
Barkod:
9786054396696
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
63,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Çalışma hukuk sosyolojisi alanındaki temel bilgileri bu alanda araştırma yapacak olanlarla, konuya ilişkin temel bilgileri edinmek isteyenler için kaleme alınmıştır. İlk baskının yapıldığı 2001 yılından beri Türkiye'deki hukuk yaşamı ciddi değişikliklere sahne olmuştur. Bu değişmenin en önemli yönü, ülkenin küresel kapitalizme uyarlanması amacıyla yasama yoluyla yapılmış değişikliklerdir.
Kitabın ilk baskısı yapıldığında, küreselleşme bütün yönleriyle kendini göstermiştir; ancak Türkiye'nin "uyarlanması" henüz tamamlanmamıştır. Bugün; iktisadi planda tamamlanan uyarlanma, siyasal ve hukuksal planda da geri dönüşsüz bir noktaya gelmiştir. Küreselleşmenin etkisi, bugün Türkiye Cumhuriyeti'ni egemen devlet olmasının bir görüntüden ibaret hale geldiği bir noktaya getirmiştir. Türk dış politikasındaki değişiklik ve Ermeni, Kürt, Kıbrıs, füze kalkanı vb. sorunları adına yapılan, hiç biri de ulusal çıkarlar yönünden başarılı sayılamayacak uygulamalar bu değişmenin en önemli tezahürleridir.
Bu günlerde boş bir hayal olduğu açıkça görülen Avrupa Birliği üyeliği beklentisi, ülke hukukunun Cumhuriyet'in başından beri sahip olduğu, 1971 ve 1980 hükümet darbelerine rağmen tümüyle ortadan kaldırılamayan yönetişim modelini ortadan kaldırmıştır. Avrupa Birliği müktesebatının alınması gerekçesiyle yapılan aşırı ve demokratik açıklığı zorlayan yasama tasarrufları, hukuk güvenliğini de sona erdirmiştir.
Yürütme ve yargı arasındaki kuvvetler ayrılığının doğal sonucu olarak ortaya çıkan çatışma, mahkeme kararlarının yürütme ve yasamayı bağlaması yoluyla dengelenmesi gerekirken, sonunda yargı erkinin yok edilmesi girişimlerine kadar uzanmıştır. Bu durum, Türkiye Cumhuriyetinin pratiği içinde geliştirilmiş bulunan hukuk devletinin sona erdirilmesinin her yönüyle incelenmesini gerekli kılmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Hukuk Sosyolojisinin Konusu ve Hukuk Bilimiyle İlişkisi
.
Toplum ve Hukuk İlişkisine Yönelik Hukukçu ve Sosyolog Yaklaşımları
.
Toplumsal Düzen Ve İnsan Kişiliği
.
Hukuk ve Toplumsal Düzen
.
Hukuksal Gelişme Ve Hukuksal Değişme