Norm ve Olgu Gözler, Altıparmak ve Şirin'in ''HAGB Kararı'' Tartışmaları Dr. Ömer Emrullah Egeliği  - Kitap

Norm ve Olgu

Gözler, Altıparmak ve Şirin'in ''HAGB Kararı'' Tartışmaları

Dr. Ömer Emrullah Egeliği (Yayına Hazırlayan)

1. Baskı, 
Şubat 2023
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
157
Barkod:
9786050514506
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
250,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
"Anayasa Mahkemesi, dünkü Resmî Gazetede yayınlanan 20 Temmuz 2022 tarih ve E.2021/121, K.2022/88 sayılı kararı ile 4 Aralık 2004 tarih ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu 'nun 231 'inci maddesinin 'hük¬mün açıklanmasının geri bırakılması kararına itiraz edilebilir' cümlesin¬den ibaret olan 12 'nci fıkrasını iptal etti. "
Bu kitabın öyküsü, Prof. Dr. Kemal Gözler'in yukarıdaki satırlarıyla birlikte başladı. Anayasa Mahkemesinin hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararının ardından Prof. Dr. Kemal Gözler, Dr. Kerem Altıparmak ve Doç. Dr. Tolga Şirin birbirini izleyen yazılar kaleme aldı. Bir öncekine cevap niteliğindeki yazıların her biri yeni bir tartışmanın kapısını açtı. Sonuç olarak ceza hukukunda süregelen tartışmalara konu olan HAGB kurumu, Türk hukuk literatüründe özlenen, ama pek tanıdık olunmadığı için tarif edilemeyen, bir tartışma ortamının doğmasına vesile oldu.
Yazılar Anayasa Mahkemesinin HAGB kararı ekseninde şekillense de özellikle anayasa yargısına ilişkin derin ve kapsamlı bir içerik zenginliği taşımaktadır; anayasa yargısının sınırlarını test ederken, pozitivizm başta olmak üzere çeşitli teorilerle norm ve olgu kavramlarını anlamlandırmaya yoğunlaşmıştır. Nihayetinde tartışmanın özüne dönüşen bu yoğunlaşma, kitabın ismine de esin vermiştir. Yazarların duru ve akıcı anlatımıyla birleşen tartışma akışının, okuyucuda, tabiri caizse, bol diyaloglu bir tiyatro oyunu tadı vereceğine dair umudum yüksektir.
Kitapla İlgili Kategoriler