Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Değer Artış Payı Dr. Nuri Aziz Midyat  - Kitap

Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Değer Artış Payı

1. Baskı, 
Ekim 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
178
Barkod:
9786051526041
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
1.1.2002'de yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu ile mal rejimleri bahsinde önemli bir değişikliğe gidilmiş ve edinilmiş mallara katılma rejimi, yasal mal rejimi olarak kabul edilmiştir. Bu yeni mal rejimiyle birlikte hukuk dünyamıza "edinilmiş mal", "kişisel mal", "denkleştirme" vb. pek çok yeni kavram girmiştir. Bu yeni kavramlardan birisi de "Değer Artış Payı Alacağı"dır.
Değer artış payı alacağı, Medeni Kanunun 227. maddesinde düzenlenmiş olup, maddenin temel amacı eşlerden birinin evlilik içerisinde diğerinin malvarlığına yapmış olduğu karşılıksız kazandırmaların tasfiye sırasında iadesinin talep edilebilmesini sağlamaktır. Ancak alelade bir alacak gibi kazandırmanın aynen iadesi adil bulunmamış, bunun yerine eşin katkısıyla orantılı bir alacak hakkına sahip olması ilkesi benimsenmiştir. Konunun önemine ve uygulamada karşılaşılma sıklığına rağmen "Değer Artış Payı Alacağı" Türk Hukuku'n da fazla incelenmemiş bir konu olarak karşımıza çıkması bu çalışmanın hazırlanma sebeplerindendir.
Uygulamada ortaya çıkan pek çok sorunun Yargıtay içtihatlarıyla çözümlenmiş olması sebebiyle Yargıtay kararlarına da mümkün olduğunca yer verilmiş.
(Önsözden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Değer Artış Payı Kavramı ve Hükmün Uygulama Alanı
.
Değer Artış Payı Talep Edilebilmesinin Şartları
.
Değer Artış Payının Hesaplanması ve Ödenmesi
.
Eşler Arasında Kazandırmanın Diğer Kaynakları ve Değer Artış Payı Alacağıyla İlişkisi
Kitapla İlgili Kategoriler