Meslek Hastalığı Kavramı Üzerine Arş. Gör. Ayşe Ledün Akdeniz  - Kitap

Meslek Hastalığı Kavramı Üzerine

1. Baskı, 
Şubat 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
120
Barkod:
9786053332312
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
229,50
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Meslek hastalığı riskinin, iş kazasından farklı olarak genellikle uzun bir süreçte ortaya çıkması genellikle iki durum bakımından güçlük arz etmektedir. Bunlardan ilki, hastalığın oluşumuna kadar geçen zamanın hastalığın tespiti bakımından kendine özgü sorunları beraberinde getirmesidir. İkincisi ise, zarardan doğan sorumluluğun tesisi ve tazmini bakımından karşılaşılan zorluklardır.
Çalışma da meslek hastalığından doğan zarardan sorumluluk konusu kapsam dışında bırakılmış ve meslek hastalığı kavramının incelenmesi amaçlanmıştır.
Meslek hastalığı kavramı; riskin gerçekleşmesinde nedensellik bağının kurulmasına ilişkin güçlükler, kavramın tıp bilimiyle yakın ilişkisi ve kavramın iş sağlığı ve yönü de gözetilerek incelenmeye çalışılmıştır. Sosyal güvenlik hukuku sistemimizde meslek hastalığı riski, hemen her zaman iş kazası ile birlikte değerlendirilmekte ise de, onun kendine özgü özellikleri esasında bu duruma pek de uygun görünmemektedir.
Esasen mesleğe bağlı ortaya çıkan rahatsızlıkların çeşitliliği, yeni çalışma modellerinin ortaya çıkması ve tıp bilimindeki güncel gelişmeler de “meslek hastalığı” kavramının daha farklı değerlendirilmesini ve sıklıkla yeniden yorumlanmasını gerektirmektedir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Meslek Hastalığı Riskinin Sosyal Sigortalar Sistemi İçindeki Yeri
.
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortasında Meslek Hastalığı Tanımı ve Unsurları
.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hukukunda Meslek Hastalığı