Türk İdare Hukukuna Göre İstimvalin Rejimi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yayla  - Kitap

Türk İdare Hukukuna Göre İstimvalin Rejimi

1. Baskı, 
Nisan 2016
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
216
Barkod:
9786050500981
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
300,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
İstimval, olağanüstü hallerde uygulanan bir usuldür. Olağanüstü haller ise hem olağan hem de olağanüstü döneme ilişkin düzenlemelerin birlikte uygulamada olabildiği bir zaman dilimini ifade etmektedir. Böyle olunca da istimval konusunda önemli sorular, sorunlar, tartışmalı durumlar ve olasılıklar ortaya çıkabilmektedir.
İstimval konusundaki başlıca sorun bu kavramın kapsamı ile ilgilidir. Anayasamızda para, mal ve çalışma yükümlülükleri kavramı tercih edilmiş, istimval kavramından bahsedilmemiştir. Ancak ilgili düzenlemeler incelendiğinde çalışma ve mal yükümlülüğü ile öğretide istimvale ilişkin açıklamalar arasında içeriğe ilişkin önemli bir benzeşme olduğu yadsınamaz.
İkinci temel sorun ise olağanüstü kelimesinin hukuksal anlamı ile ilgilidir. Anayasanın öngördüğü olağanüstü yönetim usulleri yanında kanunla başka alanlarda da olağanüstü birtakım durumlarda idareye kişilere yükümlülük getiren bazı işlemler tesis etme yetkisi tanınmıştır.
Bu sebeple çalışma da anayasada öngörülen olağanüstü haller için "olağanüstü dönem" ifadesi tercih edilmiş. Böylece olağanüstü dönem ve diğer olağanüstü haller ayrımı ile istimval konusu değerlendirilmeye çalışılmış.
(Girişten)
Kitabın Konu Başlıkları
.
İstimvalin Genel Rejimi
.
İstimvalin Hukuki Denetimi
Kitapla İlgili Kategoriler