TOPSIS–SORT ve CODAS–SORT Tekniklerinin Gruplandırma Amaçlı Kullanımı OECD Üyesi Ülkelerin Lojistik Performanslarının Değerlendirilmesi Ali Özdemir  - Kitap

TOPSIS–SORT ve CODAS–SORT Tekniklerinin Gruplandırma Amaçlı Kullanımı

OECD Üyesi Ülkelerin Lojistik Performanslarının Değerlendirilmesi

1. Baskı, 
Ocak 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
110
Barkod:
9789758675807
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Fiyatı:
125,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu kitabın hazırlanmasındaki temel amaçlardan ilki çok kriterli karar verme tekniklerinin gruplandırma amaçlı kullanımını uygulama ile örnekleyerek, bu amaçla kullanılabilirliğinin yaygınlaşmasına katkı sağlamaktır. Çalışmadaki temel amaçlardan ikincisi ise ülkeler düzeyinde lojistik performans değerlemesi konusuna dikkat çekerek, Türkiye'nin de üyesi olduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) üyesi olan ülkeleri lojistik performans açısından değerlendirmektir.
Bu çalışmada çok kriterli karar verme tekniklerinden, uzaklık temelli TOPSIS-Sort ve CODAS-Sort teknikleri gruplandırma amaçlı kullanılmıştır. Çalışmada çok kriterli karar verme tekniklerinin kullanılması aynı zamanda kriter ağırlıklarının eşit ve farklı olması durumunda sonuçların nasıl değişeceğinin ortaya çıkarılmasına olanak sağlamıştır. Farklı ağırlıklandırma yaklaşımlarının kullanımı ile elde edilen sonuçlar da tartışılmıştır. Uygulama Türkiye'nin de üyesi olduğu OECD ülkeleri için gerçekleştirilmiş ve veri seti olarak Dünya Bankasının yayınladığı Lojistik Performans Endeks değerleri kullanılmıştır. Bu anlamda yapılan analizler ile Türkiye için de mevcut durumu ortaya koymak mümkün olmuştur.