Türk Hukuk Tarihinde Vakıf Müessesesi Yrd. Doç. Dr. İrem Karakoç  - Kitap

Türk Hukuk Tarihinde Vakıf Müessesesi

1. Baskı, 
Nisan 2018
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
587
Barkod:
9786050502626
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
400,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Çalışmanın teorik yönü, İslâmiyet'in ilk dönemleri; ikinci ve üçüncü yüzyıl müçtehit imamlar ve meşâyıhın tercihleri, Osmanlı Devleti'nin müesseseleşmiş vakıf uygulaması ve günümüz Roma Hukuku temelli yaklaşım olmak üzere, dört ana eksen üzerinden ilerlemektedir. Ancak şekil bakımından vakfın tanımı ve hukukî niteliğine ilişkin tarihî tartışmalar öncelik taşımaktadır.
Çalışmanın her alt bölümünün "Genel Açıklama" ve her alt başlığın "Genel Olarak" başlıkları altında, ele alınan konunun öncelikle günümüz hukukundaki ve Roma hukukundaki algılanış biçimleri hakkında kısa bir bilgi verilmiş. Eski dönem İslâm Hukuku doktrin tartışmalarının ardından, tercihler ve telifler dönemi ve son olarak da Osmanlı Hukuk Sistemi'ne ilişkin açıklamalara yer verilmiş.
Üçüncü Bölüm'de ise, ilk iki bölümde yapılan teorik açıklamalara İzmir'deki vakıflar üzerinden örnekler verilmeye çalışılmış. Örnek üzerinden yapılan açıklamalar, konunun daha iyi anlaşılması bakımından kolaylaştırıcı bir etki yaratmaktadır. Bu bağlamda İzmir'de, günümüzde varlığını sürdüren mülhak vakıflardan en önemlilerinden olan Salepçioğlu Hanı vakfı ve vakfiyesi incelenmeye çalışılmış.
(Girişten)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Vakıf Müessesesi
.
Vâkıf (Vakfeden)
.
İzmir'in Vakıf ve Vâkıf Örnekleri