Politik Film : Üçüncü Sinema'nın Diyalektiği Mike Wayne  - Kitap

Politik Film : Üçüncü Sinema'nın Diyalektiği

1. Baskı, 
Ekim 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x20
Sayfa:
192
Barkod:
9786055541002
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Üçüncü Sinema, Üçüncü Dünya'da ortaya çıkmış olsa da coğrafyayla tanımlanan bir sinema değildir; öncelikle sosyalist perspektifiyle tanımlanan bir sinemadır; toplumsal ve kültürel özgürleşmenin sinemasıdır.
Bu kitapta, Mike Wayne, Üçüncü Sinema'nın, çağdaş film uygulamaları ve kültürleriyle ilişkili en önemli tartışmaların merkezinde yer aldığını öne sürüyor. Üçüncü Sinema, sinemaya dair ufkumuzu genişletiyor. Wayne Üçüncü Sinema kuramını, Üçüncü Sinema'nın Birinci Sinema (egemen, ticari) ve İkinci Sinema (sanat sineması, auteur sineması) ile olan diyalektik ilişkilerini inceleyerek geliştiriyor. Kitap, Evita'dan Dollar Mambo'ya, Büyük Lebowski'den Yolculuk'a, Amistad'dan Camp de Thiaroye'ye kadar farklı alanlardan filmleri ele alarak, Birinci ve Üçüncü Sinema arasındaki yakınlıkları ve çok önemli politik farklılıkları inceliyor. Üçüncü Sinema'nın İkinci Sinema ile olan ilişkisi sinemadaki isyancı/haydut/eşkıya figürü (Haydutlar Kraliçesi, General, Eşkıya) aracılığıyla araştırılıyor.
Ayzenştayn, Vertov, Lukács, Brecht ve Walter Benjamin gibi Avrupalı öncülerle olan farklılıklar ve devamlılıklar da değerlendiriliyor. Bu kitap kitlelerin hayatıyla politik olarak ilgilenen bir film eleştirisi için bir polemik çağrısıdır.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitapla İlgili Kategoriler