Kent Efsaneleri Özgür Taburoğlu  - Kitap

Kent Efsaneleri

1. Baskı, 
Mayıs 2011
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x21
Sayfa:
288
Barkod:
9789758717712
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Batıl inançları genelde aynı şekilde algılarız: Eski zamanlarda ve uzak yerlerde yaşayan insanların 'yanlış anlamaları' der, geçeriz. Ne derece doğru olduğu tartışılabilecek bu varsayımımızı, yeniden ele almakta fayda var.
Örneğin bir batıllık görünümü olan kent efsaneleri, metropol yaşamındaki karmaşık ilişkiler ağının içinde, 'alacakaranlığa' yönelik değişmeyen bir ilgiyi fark ettirir bize. Fazla bilgi ve bilinemezliğin iç içe geçtiği kent efsaneleri, geçmişi aratmayacak yoğunlukta batıllık ve takıntı biçimlerinin varlığını barındırır. Bunlar, gündelik ilişkilere, alışkanlıklara öylesine karışmıştır ki çoğu zaman fark edemeyeceğimiz kadar iç içedir bizimle…
Hızlı kent hayatı içerisinde mitolojik arayışlarımızın cevabı olan kent efsanelerine dikkatle bakılırsa farklı kılıklara girmiş batıl inançlara, takıntılara, saplantılara rastlanır: Komplo teorileri, kişisel gelişim öğretileri, yaşam biçimleri, doğal yaşam arayışları, yeni ve ilginç olana dönük ilgi, hız tutkusu, moda, aşırı sporlar, eğlence, değişen şiddet türleri, fanatizm, kariyer, türlü fobiler, bulmacalar...
Kitap, kent efsanelerini bir arketip, bir model gibi kullanarak, aslında yaşadığımız zamanların 'batıl' görünümlerini anlamaya çalışıyor. Ama bu görünümleri yekten olumsuzlama batıllığına da düşmeden… Çünkü onlarda, başkasıyla, kentin uzağındaki ve dışındakiyle bağlantı kurmaya yönelik arayışın izleri de sürülebilir. Çoğu insan için basit, eğlenceli, gizemli anlatılardır kent efsaneleri.
Özgür Taburoğlu ise onları ruhsal, toplumsal ve antropolojik tarafları olan bir teorinin temel parçaları gibi kullanarak 'post-modernizm', 'endüstri-sonrası', 'geç-kapitalizm' gibi sıfatları olan zamanımıza ilişkin çarpıcı ve farklı bir anlatı olarak ele alıyor. Yazar bunu, kent efsanelerinin biçim ve içerik olarak genelleşerek, gittikçe zamanımızı niteleyen bir kavram hâlini aldığını fark ederek yapıyor.