Hukukun Gücü: Bourdieu Sosyolojisinde Hukuk Alanının Oluşumu ve İşleyişi Sercan Gürler  - Kitap

Hukukun Gücü: Bourdieu Sosyolojisinde Hukuk Alanının Oluşumu ve İşleyişi

1. Baskı, 
Nisan 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x21
Sayfa:
170
Barkod:
9786051525174
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
XX. yüzyılın en önemli sosyologlarından Pierre Bourdieu (1930-2002), geliştirdiği alan, habitus, illusio, sembolik sermaye ve sembolik iktidar gibi kavramlar aracılığıyla toplumun hemen hemen her kurumunu eleştirel bir süzgeçten geçirmiş, modern sosyal bilimler düşüncesinin bir türlü vazgeçemediği ikilikleri aşmayı amaçlayan kendine özgü bir yöntemle son derece incelmiş bir kültür kuramı ortaya koymuştur.
"Düşünümsel antropoloji" ismini verdiği sosyoloji anlayışının yöneldiği alanlardan birisi de hukuktur. Özellikle "Hukukun Gücü: Hukuk Alanının Sosyolojisinin Unsurları" (1986) isimli makalesinde bir taraftan biçimci ve araçsalcı yaklaşımlara karşı hukuku özerk bir toplumsal alan olarak tanımlamış, diğer taraftan bu özerk toplumsal alanın zamanla nasıl inşa edildiğini, bu inşa sürecinin aslında hukukçuların habitusları ve sermayeleri eşliğinde gerçekleştirdikleri bir iktidar mücadelesinin ürünü olduğunu göstermiştir.
Hukukun Gücü: Bourdieu Sosyolojisinde Hukukun Oluşumu ve İşleyişi isimli bu kitap, hukuk alanının özerkleşmesini sağlayan işte bu ikili iktidar mücadelesinin niteliğini ve bu mücadelede başvurulan evrensellik, biçimsellik, nesnellik, resmilik vb. özelliklerin nasıl işlediğini Bourdieu sosyolojisi bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Pierre Bourdieu'yü Anlama Kılavuzu: Alan, Habitus, Illusio ve Sermaye Kavramları
.
Bourdieu'de Devlet ve Hukuk
.
Bir Sembolik İktidar Aracı Olarak "Hukukun Gücü"