İşkence Yasağına İlişkin Ulusalüstü Belgeler Prof. Dr. Mehmet Semih Gemalmaz  - Kitap

İşkence Yasağına İlişkin Ulusalüstü Belgeler

1. Baskı, 
Haziran 2002
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
432
Barkod:
9799756689195
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
"İşkence Yasağına İlişkin Ulusalüstü Belgeler" başlıklı bu derleme, Nisan 2002'de İstanbul Barosu yayınları arasında çıkan "Ölüm Cezasına İlişkin Ulusalüstü Belgeler" başlıklı derlemeyle başlayan belgeler dizisinin ikincisidir ve esas olarak "işkence ve kötü muamele yasağı" ekseninde odaklaşmaktadır.
İşkence yasağına ilişkin olarak, uluslararası ve bölgesel düzeyde üretilen genel insan hakları sözleşmelerinin ilgili hükümlerini, işkencenin önlenmesi hakkındaki spesifik sözleşmeleri ve konuyla bağlantılı diğer belgeleri içermektedir. Ayrıca, genel bir ifadeyle "özgürlüğünden yoksun bırakılarak alıkonulan kişilere yapılacak muamele ve uygulama standartlarını düzenleyen ilgili belgeler de, bu derlemeye dahil edilmiştir.
Bu bağlamda, özellikle, gözaltına alma ve gözaltında tutma, tutukluluk ve mahpusluk şartlan önem taşımaktadır. Keza. Hapishanelerde geçerli rejim ve kurallara ilişkin bulunan belgelere yer verilmiştir. Bunların yanısıra polis etik kuralları, sağlık personelinin uymakla yükümlü bulunduğu ilkeler ve kuralların bir bölümü de derlemede bulunmaktadır.
Birleşmiş Milletler belgeleri arasında, hem Genel Kurulun hem de BM İnsan Hakları Komisyonunun çok sayıda Kararının ve Genel Sekreterin hazırladığı raporların çevirileri derlemeye eklenmiştir.