Anayasal Tanıma Biçimleri Anadilini Resmi Statüde Kullanma Hakkı Özelinde Normatif Bir Çalışma Dr. Öğr. Üyesi Hakan Kolçak  - Kitap

Anayasal Tanıma Biçimleri

Anadilini Resmi Statüde Kullanma Hakkı Özelinde Normatif Bir Çalışma

1. Baskı, 
Ekim 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
392
Barkod:
9786052640098
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
338,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Egemen devletlerde süregiden anayasal tartışmaların yöneldiği temel haklardan biri, çeşitli uluslararası ve bölgesel sert mevzuat kaynaklarında düzenlenen anadilini resmî statüde kullanma hakkıdır. Bu hak özelinde normatif analizlerin sunulduğu çalışmanın örneklem kümesi, analitik incelemeler neticesinde oluşturulmuştur. Şöyle ki; egemenlik, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve özgürlük bakımından nitel ve nicel veriler eşliğinden devletlerin görünümü tespit edilerek normatif analizlerin yoğunlaştırılacağı örneklem kümesi şekillendirilmiştir. Bu bağlamda, 133 egemen devletteki dil rejimleri, gerek anayasal hükümler gerekse ulusal mevzuatlarda yer alan kanunlar ile düzenleyici işlemler dairesinde irdelenerek anadilini resmî statüde kullanma hakkının tanınması bakımından biçimsel değerlendirmeler yapılmıştır.
Bu kapsamda, dört ayrı anayasal tanıma biçiminden yararlanılarak mevzubahis hakka dair hukuki düzenlemelerin yapılabileceği ortaya konmuştur. Doğrudan, dolaylı, melez ve pasif tanıma olarak adlandırılan tanıma biçimlerine yönelik eğilimler, devlet şekli ve siyasi teşkilatlanma yapısı yönünden ayrıca incelenmiş ve nicel veriler eşliğinde anlamlandırılmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Azınlıklar ve Anadilini Resmî Statüde Kullanma Hakkı
.
Dilsel Çeşitliliğin Anayasal Yönetimi
.
Avrupa Anayasalarında Tanıma Biçimleri
.
Amerika Anayasalarında Tanıma Biçimleri
.
Afrika Anayasalarında Tanıma Biçimleri
.
Asya Anayasalarında Tanıma Biçimleri
.
Okyanusya Anayasalarında Tanıma Biçimleri
Kitapla İlgili Kategoriler