Petrol Kaçakçılığı Suçları ve Petrol Piyasası Kanununda Düzenlenen Kabahatler Yrd. Doç. Dr. Murat Balcı  - Kitap

Petrol Kaçakçılığı Suçları

ve Petrol Piyasası Kanununda Düzenlenen Kabahatler

1. Baskı, 
Haziran 2010
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x23
Sayfa:
240
Barkod:
9786054378494
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Enerji hukuku, ülkemiz bakımından yeterince işlenmemiş ancak önemli bir alandır. Bu alanda yeteri kadar çalışma olmamasının temel sebebi enerji kaynaklarının Devlet tekelinde bulunmasıdır. Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi enerji alanında özelleştirme sürecine girmiştir. Özel teşebbüslerin piyasaya aktör olarak girmelerinin ardından enerji hukuku alanında uyuşmazlıklar artmış ve çeşitlenmiştir.
Enerji Hukukunda Suçlar ve Kabahatler adlı çalışmamazı üç aşama halinde tamamlamayı hedefliyoruz. 1. aşamada Petrol Kaçakçılığı Suçları ve Petrol Piyasası Kanununda Düzenlenen Kabahatler, 2. aşamada Doğalgaz ve Sıvılaştırılmış Petrol Gazı Piyasası Kanunlarında Düzenlenen Kabahatler–, 3. aşamada Elektrik Hırsızlığı ve Elektrik Piysası Kanununda Düzenlenen Kahabatler incelenecektir.
Çalışmamızın 1. aşamasını oluşturan, Petrol Kaçakçılığı Suçları ve Petrol Piyasası Kanununda Düzenlenen Kabahatler– bir başlangıç olması bakımından önemlidir.
Petrol üzerindeki ağır vergi yükü, petrol kaçakçılığının yaygın şekilde yapılmasına sebep olmaktadır. Kaçakçılık piyasadaki rekabeti haksız şekilde bozduğu gibi, tüketiciye ve çevreye de önemli ölçüde zarar vermektedir. Yaygın olan petrol kaçakçılığının önlenmesi maksadıyla 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun Ek 5. maddesinde Petrol Kaçakçılığı ve Yetkisiz Ulusal Marker Ticareti bağımsız bir suç olarak düzenlenmiştir.
Çalışmamızda petrol kaçakçılığı suçları ve Petrol Piyasası Kanunu’nda düzelenen kabahatler incelenecektir. Konu ile ilgili olarak ceza hukuku açısından yapılmış akademik çalışmaların olmaması ve çok az olması bizi bu çalışmayı yapmaya yönlendiren temel sebep olmuştur.