Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İç Hukukumuza Etkisi Dr. Said Vakkas Gözlügöl  - Kitap

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İç Hukukumuza Etkisi

2. Baskı, 
Eylül 2002
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
555
Barkod:
9789754642353
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İç Hukukumuza Etkisi adlı bu eser, bölgesel düzeyde insan haklarının korunması sisteminin işleyişi bakımından, Avrupa Konseyi üyesi ve Sözleşme'nin tarafı olan Türkiye'nin insan hakları sorununu incelemektedir.
Kitapta insan hakları kavramı ile bu kavramın tarihi süreç içerisinde gelişimi ele alındıktan sonra, evrensel ve bölgesel düzeyde güvence sistemleri ortaya konulmuştur. Bölgesel düzeyde bir güvence sistemi öngören Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Sözleşme ve Ek Protokoller'in güvence altına aldığı hak kategorileri, somut uygulamalar da dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Bu çerçevede sıkça yer verilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları, Sözleşme hükümlerinin nasıl yorumlanacağı konusunda yol gösterici niteliktedir.
Sözleşme'nin iç hukuktaki hiyerarşik yeri sorunu da, teorik değerlendirmeler ve yüksek yargı organlarının içtihatları ışığında netlikle ortaya konulmuştur.
Güvence sisteminin etkin işlemesi bakımından 11 Nolu Protokol'le öngörülen yeni durum, eskisiyle karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Mahkeme kararlarının iç hukukumuza etkisi yasama, yürütme ve yargı fonksiyonları açısından ayrı ayrı değerlendirilmiştir.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve yeni hakları güvence altına alan yürürlükteki Ek Protokoller ile Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi'ne Başvuru Formu eser sonuna eklenmiştir. Bir ders kitabı niteliğindeki bu eser, özellikle üniversite öğrencileri olmak üzere, araştırmacılar, yöneticiler, güvenlik görevlileri, kamu görevlileri ve uygulayıcılara da yararlı olacak niteliktedir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
İnsan Hakları Kavramı, İnsan Haklarının Kökeni, Kapsamı, Tarihçesi ve Güvence Sistemleri
.
AİHS ve Güvence Sistemi
.
AİHS ve Türkiye