Hukuk Yargılamasında Uzman Görüşü Özel Bilirkişi Hasan Elyıldırım  - Kitap
Hukuk Yargılamasında

Uzman Görüşü

Özel Bilirkişi

1. Baskı, 
Ekim 2021
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
205
Barkod:
9786257467896
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
243,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Uzman görüşü, dava konusu uyuşmazlığın teknik ve hukuki kısımlarıyla ilgili davanın taraflarının davadan önce veya sonra uyuşmazlık konusu hakkında uzman olduğu bilinen kişiden aldığı uyuşmazlığı çözümlemeye yardımcı rapordur. Hakim dosyaya sunulan uzman görüşünü serbestçe değerlendirir ve dava dosyasındaki bilirkişi raporlarını, deliller ile birlikte vereceği hükme esas alabilmektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu m. 293'de açıkça "uzman görüşü" hükme bağlanmıştır. Bununla birlikte, uzman görüşü kavramının yerine "taraf bilirkişisi", "mütalaa" veya "bilimsel mütalaa" kavramlarının da kullanıldığı görülmektedir.
Uygulamada sıklıkla dava dosyalarına sunulan uzman görüşleri beraberinde de birçok hukuki sorunu ortaya çıkarmaktadır. Özellikle uzman görüşünün delil olup olmadığı hususu gerek doktrinde gerek uygulamada tartışma konusu olmuştur. Yine uzmanın mahkemeye vermiş olduğu görüşle ilgili bir hukuki sorumluluğunun olup olmadığının da ayrıca irdelenmesi gerekir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Uzman Görüşünün Tarihi Gelişimi, Kavramı, Hukuk, Niteliği, Amaçları ve Benzer Kurumlarla Kıyaslanması
.
Uzmandan Görüş Talep Edilmesi, Uzmanın Nitelikleri, Hakları, Yükümlülükleri ve Sorumluluğu
.
Uzman Görüşünün Açıklanması, İçeriği ve Tebliği, Uzman Görüşüne İtiraz, Uzmanın Mahkemeye Çağrılması ve Dinlenmesi, Uzman Görüşünün Değerlendirilmesi
Kitapla İlgili Kategoriler