Kıbrıs'ta Mizah Gazetesi Akbaba (Günümüz Türkçesine Aktarılması ve Değerlendirilmesi) Doç. Dr. Soyalp Tamçelik, Mustafa Kemal Kasapoğlu  - Kitap
Kıbrıs'ta Mizah Gazetesi

Akbaba

(Günümüz Türkçesine Aktarılması ve Değerlendirilmesi)

1. Baskı, 
Ocak 2016
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
15x23
Sayfa:
775
Barkod:
9786053443360
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Toplumsal, siyasal ve kültürel değişimin olumlu ya da olumsuz yönlerinin kayıt altına alındığı alanlardan biri olan basının, adada gündem belirleme sürecine ve iç dinamiklerine bakmayı gerektirmiştir. Özellikle Kıbrıs Türk basınında mizah gazetelerinden biri olan Akbaba gazetesinin seçilmesi, dönemin sosyo-kültürel, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik değişimin merkeze yansımasıyla ve bunun dışarıdan nasıl algılandığıyla ilgili çarpıcı bir örnek olmasından kaynaklanmaktadır.
Bu dönemde görülen ve adada Yeni Osmanlılar hareketinin temsilcilerinden olan Ahmet Tevfik Bey'in çalışmaları oldukça dikkat çekicidir. Ahmet Tevfik, adadaki Türkler arasında ilk profesyonel gazeteci olma özelliğiyle ortaya çıkmış ve düşüncelerini bazen nesirle, bazen şiirle, bazen piyesle, bazen de fıkrayla anlatmaya çalışmıştır.
İşte bu çalışmayla, okuyuculara ve araştırmacılara aktarılmaya çalışılan başlıca düşünce, Kıbrıslı Türkler arasında erken dönem mizah gazetelerinden olan Akbaba'yı günümüz Türkçesine aktarmak, dönemin şartlarına göre gelişen olayların özelliğine bakmak ve Kıbrıs Türk Basın Tarihi'ne katkı sağlamaktır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Basın ve Kıbrıs
.
Akbaba Gazetesi'nin Şekli ve Analitik Özellikleri
.
Akbaba Gazetesi'nin Günümüz Türkçesi'ne Aktarımı
.
Akbaba Gazetesi'nin İçerik Analizi