Uygulamalı Metin Bilgisi Engin Yılmaz  - Kitap

Uygulamalı Metin Bilgisi

1. Baskı, 
Ocak 2010
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
17x24
Sayfa:
200
Barkod:
9786054282951
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
35,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Eserin hazırlanışından temel amaç da, "metin sonrası" aşaması olarak kabul edilebilecek olan "metinlerin incelenmesi" noktasında, özellikle üniversitelerdeki Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi, Türkçe Eğitimi, Dilbilim gibi bölümlerde okuyanlara/lisans üstü öğrenim görenlere, Türkçe/Edebiyat öğretmenlerine ve alanın uzmanlarına, somut inceleme örnekleri sunarak kılavuzluk etmektir.
Edebi nitelikteki eserler, farklı yöntemlerle incelenebilir. Metne pozitivist, psikanalitik, hermeneutik, felsefi, yapısalcı, çoğulcu vb. yöntemler ışığında yaklaşılabilir ve bu doğrultuda değerlendirmeler yapılabilir. Elinizdeki eserde, daha çok "anlatısal metin" türündeki örnekler incelenmiş; metinler yer yer "bütüncül", yer yer "bölümsel" incelemeye tabi tutulmuştur. Metin incelemesi yapılırken çeşitli kavramlar, imgeler, motifler ışığında "Metne Bağlı İnceleme Yöntemi"ne (vverkimmanent) bağlı kalınarak, "Metin Dilbilimi" başta olmak üzere "Edimbilim", "Sosyal Psikoloji", "İletişim" vb. sosyal disiplinlerin ilke, yöntem ve verilerinden de yararlanılmıştır.
Metinler, ait oldukları bağlamsal düzlemler (dil bağlamı, sosyal/kültürel bağlam, söylemsel bağlam, durumsal bağlam, metinsel bağlam) dikkate alınmış, kullanıcının dil ve üslup özellikleri bakımından değerlendirilmiştir.