Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Türk İdaresi Bakımından Sonuçları Murat Sezginer  - Kitap

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Türk İdaresi Bakımından Sonuçları

1. Baskı, 
Ağustos 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
24x16
Sayfa:
1442
Barkod:
9786258136210
Kapak Türü:
Ciltli
Fiyatı:
650,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Çalışmada esasen yeni sistemin Türk İdaresi bakımından sonuçları ele alınmıştır. Bu çerçevede ilk olarak Türk İdare Teşkilatındaki yeni yapılanma ele alınmıştır. Yeni sistemle birlikte, bakanlık teşkilatları yeniden yapılandırılmış, birçok makam ve kurum kaldırılmıştır. Bazıları, cumhuriyetle yaşıt hatta Osmanlı Devletine kadar uzanan makam ve kurumların kaldırılması, Türk idare teşkilatı bakımından ağır sonuçlar doğurmuştur.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte, devlet – hükümet ayırımının da hukuki ve fiili olarak sonlandırılmış olduğu görülüyor. Bu çerçevede Cumhurbaşkanın ve idarenin yürütme içindeki konumu çalışmada ele alınıyor.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin önemli sonuçlarından biri de Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin kabul edilmesidir. Kötü düzenleme örneği olarak nadir görülebilecek bir düzenleme ile Türk hukuk düzenine katılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, birçok tartışmanın da kapısını açmıştır. Konuya ilişkin görüşler ve Anayasa Mahkemesi kararları ile konu incelenmiştir. Ayrıca kitabın sonunda ilgili Anayasa Mahkemesi kararlarına yer verilmiştir.
Cumhurbaşkanlığı bürokrasisi ile bakanlıklar arasındaki ilişki de İdarenin işleyişi çerçevesinde ele alınmıştır. Bu çerçevede, idari karar alma sürecinde danışma işlemlerinin kaldırılması değerlendirilmiş, mevzuattan çıkarılan danışma işlemlerine yer verilmiştir. Ayrıca bu bölümde,2017 yılında, Danıştay'ın düzenlediği, "Danıştay ve İdari Yargı Günü 149. Yıl Sempozyumunda" sunmuş bulunduğum "Dünden Bugüne Conseil D'Etat ve Danıştay'ın İnceleme ve Danışma Fonksiyonu" adlı tebliğe yer verilmiştir.
Cumhurbaşkanının özellikle yürütmeye ilişkin olarak kullandığı yetkilerin çokluğu ve çeşitliliği vurgulanmakla birlikte, esasında hangi yetkileri kullandığı, kaç adet yetkinin söz konusu olduğu ortaya konulmuyor. Bu çerçevede, çalışmanın sonunda, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kanunlar, kanun hükmünde kararnameler ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan yapılması öngörülen yaklaşık 2600 idari işlem liste halinde yer almaktadır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
2017 Anayasa Değişikliğinin Türk İdaresindeki Sonuçları
.
Günümüz Demokrasilerinde Hükümet Modelleri
.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modelinde Türk İdare Teşkilatı
.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modelinde Kamu Görevlileri
.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modelinde İdarenin İşleyişi
.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modelinde Düzenleme Yetkisi (Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri)
.
Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Göre Cumhurbaşkanının Yetkileri
.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerine Göre Cumhurbaşkanının Yetkileri
.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerine İlişkin Anayasa Mahkemesi Kararları