Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği Prof. Dr. Ramazan Özey  - Kitap

Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği

2. Baskı, 
Ağustos 2010
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
372
Barkod:
9789756756591
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Türkiye, coğrafya ve jeopolitik açıdan büyük önem taşıyan bir ülkedir. Bu önemi, hem doğal ve hem de beşeri ve ekonomik özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Coğrafi konum olarak, büyük avantajları vardır. Doğal yapısı itibariyle, insan yaşamı için en elverişli topraklara sahiptir. Nüfus bakımından komşu ülkeler arasında, fazla nüfuslu bir ülkedir. Şehirleri ve köyleri ve insanları ile Türkiye; komşularından oldukça farklıdır.
Topraklarının büyük bir bölümünü çöllerin teşkil ettiği Ortadoğu bölgesinde, Türkiye; çölü olmayan tek ülkedir. Öte yandan yine bölgede çoğu ülkeler su sıkıntısı çekerken, Türkiye; büyük su rezervlerine elinde bulundurmaktadır.
Komşuları arasında en fazla maden rezervlerine sahip bir ülke olmasına rağmen, Türkiye; gerekli sermaye ve teknolojinin olmaması sebebiyle, henüz tam sanayileşmiş bir ülke olamamıştır. Ancak bu yönde ciddi atılımları ve yatırımları vardır. Eğer mevcut atılımlar gerçekleşirse, bölgede gelişmiş bir ülke olacaktır. Türkiye, kalkınmakta olan bir ülkedir. Bu sebeple, büyük oranda enerjiye ihtiyacı vardır. Sürekli büyüyen ve hacmi genişleyen bir ticareti olmasına rağmen, her yıl ticareti açık vermektedir. Ayrıca sürekli artan dış borçlar ve katlanan borç faizleri, ülkeyi gerçekten büyük sıkıntılara sokmaktadır. Türkiye'nin çok büyük sıkıntılar çekmesine rağmen, dünya platformunda, yine de önemli bir yere sahip olmasının sebebi, coğrafya ve jeopolitik öneminden ileri gelmektedir.
Türkiye'nin siyasi durumu, her Türk vatandaşını yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle, kitabın üniversite dışında da, bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olacağı beklenmektedir. Bölgesel ve küresel platformda, kalkınmış lider bir Türkiye görmek en büyük arzumuz olmalıdır. (Arka Kapak)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Türkiyenin Konumu
.
Türkiyenin Fiziki Coğrafya Özellikleri
.
Türkiyenin Beşeri Coğrafya Özellikleri
.
Türkiyenin Komşuları..
Kitapla İlgili Kategoriler