Çalışma Psikolojisi ve Hukuki Boyutlarıyla İşyerinde Psikolojik Taciz  (Mobbing) Prof. Dr. Pınar Tınaz, Yrd. Doç. Dr. Fuat Bayram, Yrd. Doç. Dr. Hediye Ergin  - Kitap
Çalışma Psikolojisi ve Hukuki Boyutlarıyla

İşyerinde Psikolojik Taciz

(Mobbing)

1. Baskı, 
Ekim 2008
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x23
Sayfa:
368
Barkod:
9789752959378
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Son yıllarda iletişimin ve medyatik araçların hızla yaygınlaşması, insanlar arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemiş, bireycilik adeta bencillik kisvesine bürünmüştür. Bireyler kederi ve sevinci paylaşacaklarına, her duyguyu kendi bünyelerinde çözümlemeye çalışmaktadır. Paylaşma kavramı giderek kaybolmaya başlamıştır. Böylece kaderi paylaşarak azaltmak, sevinci paylaşarak çoğaltmak geleneği de, özellikle sanayileşmiş, kentleşmiş bölgelerde unutulmaya başlamıştır. Bireyler birbirleri için sevgi ve sevinç kaynağı olacaklarına, birbirlerini üzen, birbirlerine acı çektiren unsurlara dönüşmüşlerdir.
Bu değişimin işyerine yansıması, “mobbing” kavramında somutlanmıştır. Mobbing konusu şimdi yepyeni ve kapsamlı bir biçimde Pınar Tınaz, Fuat Bayram ve Hediye Ergin’in birlikte hazırladıkları bir eserle karşımızda. İlk bölümde Pınar Tınaz Bizleri, Mobbin kavramından başlayarak terminoloji, ilgili kavramlar, işyerinde çatışma, mobbing süreci, mobbing aktörleri (tacizciler, mağdurlar, izleyiciler) sürecin yönetsel ve örgütsel faktörleri ile tanıştırdıktan sonra son noktayı koyuyor. Mobbingle Mücadele.
Eserin ikinci bölümünde Fuat Bayram konuyu Türk İş Hukuku Açısından almakta, iş hukukundaki bazı kavramlardan yararlanarak, işçiyi mobbinge karşı korumayı denemektedir. Bu konuda Bayram’ın ele alıp mobbinge uyarladı kavramlar: İşverenin İşçiyi Gözetme Borcu, İşverenin Eşit Davranma Borcu, İşverenin Yönetim Hakkı, Dürüstlük Kuralıdır. Ayrıca mobbinge karşı işçinin başvurabileceği hukuki uollar ayrıntılı biçimde ele alınıp değerlendirilmiştir. Diğer bölümde Hediye Ergin bizi yabancı hukuktaki düzenlemelerle tanıştırmaktadır. Önce mobbingle ilgili uluslar arası belgeler ele alınıp tanıtılmış; bunu ikinci kısımda yabancı hukuklardaki mobbing düzenlemeleri izlemiştir. Burada da konu iki kısımda incelenmiştir. Önce AB’ye üye bazı ülkelerdeki düzenlemeler ve üye olmayan bazı ülkelerdeki düzenlemeler izlenmiştir.