Suriye İç Savaşı Bağlamında IŞİD–DEAŞ'ın Orta Doğu'ya ve Türkiye'ye Etkisi Enes Ceylan  - Kitap

Suriye İç Savaşı Bağlamında IŞİD–DEAŞ'ın Orta Doğu'ya ve Türkiye'ye Etkisi

1. Baskı, 
Ağustos 2019
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x21
Sayfa:
176
Barkod:
9786056891175
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
"Suriye İç Savaşı Bağlamında IŞİD-DEAŞ'ın Orta Doğu'ya ve Türkiye'ye Etkisi" başlıklı Yüksek Lisans tezinden türetilen bu kitap çalışması da Arap Baharı adı altında Suriye'yi on yıllarca onarılamayacak bir siyasi ve insani krize sürükleyen iç savaşın, nasıl bir terör örgütünün yeşermesine ve bu terör örgütünü, bölgesel - küresel bir güvenlik sorunu haline dönüştürdüğüne ışık tutma isteğinin bir ürünü olarak ortaya çıkmış.
Bu çalışmada, öncelikle Suriye iç savaşında küresel ve bölgesel güçlerin izledikleri farklı politikalar ele alınmıştır. İç savaşın başladığı 2011 yılından günümüze kadar iç savaşın bitirilememesinin de nedenlerini irdeleyen bu çalışmada IŞİD-DEAŞ terör örgütünü ortaya çıkaran tarihsel süreç ile örgütün ideolojik arka planı, ABD, Rusya, İran ve Türkiye gibi küresel ve bölgesel aktörlerin IŞİD-DEAŞ konusundaki farklı yaklaşımları da ayrıntılı şekilde anlatılmaktadır.
Çalışmanın önemli bir parçası ise Türkiye'de de kanlı eylemler gerçekleştiren IŞİD-DEAŞ'a yönelik Türkiyemin izlediği politikaların ele alındığı bölümdür. Farklı ideolojilerden beslenen terör örgütleriyle mücadelesi 50 yıla yaklaşan Türkiyemin «ama, fakat, bazen" gibi ifadelerin içinde geçmediği ve devleti ve vatandaşlarını hedef alan her türlü terör örgütleriyle bölgesel ve küresel ölçekte mücadele etmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Tersi bir politikanın izlenmesi ise Türkiye'nin terörizmle mücadele politikasını zaafa uğratması kaçınılmazdır. Bu hassasiyeti vurgulayan çalışmada, uluslararası terörizmle mücadele kapsamında meşru müdafaa hakkına dayanarak Türkiyemin Kuzey Suriye'de terör örgütlerine karşı gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtları da incelenmiş.
(Önsözden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Suriye İç Savaşı
.
IŞİD (DEAŞ) Terör Örgütünün Kuruluş ve Gelişim Süreci
.
IŞİD Terör Örgütü'nün Orta Doğu'ya Etkisi ve Büyük Güçlerin İzlemleri
.
IŞİD ve Terör Örgütü'nün Türkiye'ye Etkileri Türkiye'nin IŞİD'le Mücadele Politikası