Terazi Aylık Hukuk Dergisi Sayı:40 Aralık 2009 Cemre Kocaçimen

Terazi Aylık Hukuk Dergisi Sayı:40 Aralık 2009

1. Baskı, 
Aralık 2009
Ürün Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
270
Barkod:
1306980209129
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
29,50
Stoktan hemen gönderilir.
Ürün Açıklaması
2009 yılı, hukuk sistemimizde değişikliklerin, eleştirilerin, mevzuat tartışmalarının, reform niteliğinde çalışmaların yoğunlaştığı bir yıl oldu. Biz de Terazi Hukuk Dergisi olarak tüm bu süreci yakından takip ederek, kimi zaman özel sayılarımızla, kimi zaman da farklı görüşlere yer veren makalelerimizle siz okuyucularımızı bu gelişmelerden haberdar etmeye çalıştık. Ülkemizin hukuk birikimine katkıda bulunmak amacında olan Dergimiz, yeni yılda da hukuk sistemimizi kökten etkileyecek yasa tasarıları üzerindeki tartışmalara, hukukçuların görüşlerine, uygulayıcılara yön veren kararlara sayfalarında yer verecektir. 2010 yılında da ülkemizin hukuk birikimine etkin bir şekilde katkıda bulunmak arzusundayız.
Bildiğiniz gibi Kasım ve Aralık ayları, yeniden değerleme oranının ve buna bağlı olarak vergileri, harçları ve para cezalarını artıran bir dizi tebliğin yayımlandığı aylardır.
Son ayına girdiğimiz 2009 yılında %12 olarak uygulanan yeniden değerleme oranı, karşılamaya hazırlandığımız 2010 yılı için %2,2 olarak uygulanacak.
Vergilerden ve harçlardan söz etmişken, gecikmiş kamu alacaklarına her ay için ayrı ayrı uygulanacak gecikme faizi oranını %1,95 olarak belirleyen Bakanlar Kurulu Kararının da yayımlandığını; bu oranın 2006 yılından bu yana %2,5 olarak uygulandığını da anımsatalım.
Günlük yaşantımızı yakından ilgilendiren bu küçük anımsatmalardan sonra, bu sayımızda yer verdiğimiz makalelere de kısaca değinelim. Hemen belirtelim, bu sayımızda da uygulamada sık sık karşımıza çıkan sorunları ele alan yazılar ağırlıkta… Seyithan Deliduman’ın “Yargıtay'ın Bozma Kararı Üzerine Dosyanın Başka Bir Mahkemeye (İlk Derece veya Bölge Adliye Mahkemesi) Gönderilmesi”, Murat Aydın’ın “Ceza Hukukunda Cinsel İstismara Bağlı Olarak Beden ve Ruh Sağlığının Bozulması Kavramı”, Hasan Dursun’un “İdari İşleme Karşı Dava Açma Süresinin Gösterilmemesi, İşlemi Hukuka Aykırı Hale Getirir mi?”, Mustafa Köksal’ın “Adli Yardım (Müzahereti Adliye) Kurumunun İdari Yargıdaki Uygulaması” başlıklı yazıları bu noktada ilk aklımıza gelenler…
Başta AİHM’in olmak üzere diğer ülke mahkemelerinin verdiği kararları değerlendiren yazılara da zaman zaman yer veriyoruz. Zeynep Derya Tarman’ın “Tahkim Klozunun Üçüncü Kişilere Teşmili Konusundaki İsviçre Federal Mahkemesi Kararı” ve Fatih Birtek’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bir kararını ele aldığı “Özel Hayata Saygı – İhlal Kararı” başlıklı yazılarının da bu konuda iyi birer örnek olduğunu düşünüyoruz. (Önsöz'den)
Ürün Konu Başlıkları
.
Seyithan DELİDUMAN:Yargıtay'ın Bozma Kararı Üzerine Dosyanın Başka Bir Mahkemeye (İlk Derece veya Bölge Adliye Mahkemesi) Gönderilmesi
.
Av. Talih UYAR:Konkordato Mühletinin Alacaklılar Bakımından Sonuçları (İİK mad. 289)
.
Zekeriya YILMAZ:Müsadere Muhakemesi
.
Murat AYDIN:Ceza Hukukunda Cinsel İstismara Bağlı Olarak Beden ve Ruh Sağlığının Bozulması Kavramı
.
Hasan DURSUN:İdari İşleme Karşı Dava Açma Süresinin Gösterilmemesi, İşlemi Hukuka Aykırı Hale Getirir mi?
.
Mustafa KÖKSAL:Adli Yardım (Müzahereti Adliye) Kurumunun İdari Yargıdaki Uygulaması
.
Suat ŞİMŞEK:İmar Planlarına Karşı Açılan Davalarda Süreler
.
Zeynep Derya TARMAN:Tahkim Klozunun Üçüncü Kişilere Teşmili Konusundaki İsviçre Federal Mahkemesi Kararı
.
Nihan ESENDAL:Spor Hukuku Uyuşmazlıklarının Tahkim Yoluyla Çözümü
.
Merdan ÇALIŞKAN:Kooperatif Yöneticilerinin, Kooperatifler Kanununa Göre Suç Sayılan Eylemleri
.
Terazinin Dengesi – Remzi ÖZMEN:“Terim” Fetişizmi mi? İşgüzarlık mı?
.
Medeni Usul Hukuku Uygulamaları – Hakim Mehmet Akif TUTUMLU:Hizmet Tespiti Davalarında Kesin Süre Verilemeyeceği
.
Hukuk Tarihimizden Portreler – Av. Galip DOĞAN:Prof. Dr. Turan Güneş (1921–1982)
.
Pratik Bilgiler – Cumhur Sinan ÖZDEMİR:Pratik Bilgiler: Hakediş Haczinin İşçi Ücretlerine Etkisi
.
Bir Karar – Fatih BİRTEK:Özel Hayata Saygı – İhlal Kararı
.
Hukukçular İçin Muhasebe ve Vergi Uyuşmazlıkları – YMM. Rüknettin KUMKALE:Vergi Hukukunda Zamanaşımı – Soru–Cevap (Sosyal Güvenlik Mevzuatında Defterleri ve Belgeleri Saklama ve İbraz)
.
Yargı Kararları