STK'lar İçin Çok Yıllı Bütçe Süreci ve Orta Vadeli Plan İzleme Kılavuzu Nurhan Yentürk  - Kitap
STK'lar İçin

Çok Yıllı Bütçe Süreci ve Orta Vadeli Plan İzleme Kılavuzu

1. Baskı, 
Aralık 2011
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
21x29
Sayfa:
55
Barkod:
9786053991939
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Günümüzde, yasama sürecinde bütçe kanununun tartışılması ve çıkarılmasına yönelik TBMM iç tüzüğünün milletvekillerinin bile sürece katılımını zorlaştırdığı kamuoyu önünde tartışılırken STK’ların bütçe sürecine müdahil olmalarının ‘teknik’ zorlukları oldukça fazladır. Bu teknik zorlukların başında internet ortamında yayımlanan verilerin kısıtlı olması gelmektedir. Ancak bu teknik zorluğun son yıllarda özellikle Merkezi Yönetim bütçesi açısından büyük oranda aşılabildiğini görmekteyiz. 2003 yılında Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile çok yıllı bütçelemeye geçiş ve 2006 yılından itibaren Orta Vadeli Mali Plan (OVMP) hazırlanarak gelecek üç yıla ilişkin gelir ve gider tahminlerinin hazırlanıyor olması verilere ulaşım ve izleme sürecini kolaylaştırmıştır.
Öte yandan, özellikle Türkiye’deki sosyal koruma ve askeri harcamalar alanında değerli akademisyen ve bürokratların yaptıkları yayımlanmış çalışmalar bulunmaktadır. Burada amaç bu iki önemli kamu harcama alanı ile ilgili verileri ve süreçleri iktisatçı olmayanlar tarafından izlenebilir ve anlaşılabilir hale getirmek, bu iki alandaki harcamaları uluslararası yöntemler ışığında hesaplayabilmek; STK’ların ve kamuoyunun bilgisine sunmaktır.
Diğer yandan, birçok farklı kamu idaresi tarafından yapılan çocuğa, gençlere ve engellilere yönelik harcamaların bir arada görülebileceği herhangi bir kaynak olmadığı gibi, ne yazık ki milletvekilleri de bu tür sosyal alanlara yapılan harcamaları ayrıntılı olarak görmeden TBMM’de sürdürülen bütçe görüşmelerine katılmaktadırlar. Dizi kapsamında yayımlanacak kılavuzlar ile bu açığın kapatılması amaçlanmaktadır.