Çelik Yapıda Öngerme Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, Prof. Dr. Tevfik Seno Arda  - Kitap
1. Baskı, 
Ocak 2000
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
93
Barkod:
9789755112404
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Öngerme ya da öngerilme, aslında bir inşaat tekniğidir. Ancak bu sözcük ülkemizde, neredeyse inşaat mühendisleri arasında bile, ne­dense yalnız beton ya da betonarma ile birlikte akla gelmektedir. Her ne kadar, betonun üzerinde durulmaya değer bir çekme dayanımı ol­maması, öngerme uygulamasını daha çok bu malzemeye yönlendi­rilmişse de, bu durum "ahşap ile çelik öngermeli kullanılamaz" anlamı­na gelmemelidir. Bu kitapçıkta öngermenin özellikle çelik yapıya uy­gulanması ele alınıp sayısal örneklerle birlikte işlenerek, bu yanlış bilgi­lenmenin düzeltilmesine çalışılmaktadır. Çelikte, rötre ve sünme gibi olayların olmaması, öngermenin daha güvenli uygulanması sonucu­na götürdüğünden, yukarıdaki sözü geçen yanlış kanı herhalde değiş­melidir.
Öngerme uygulaması, özellikle çeliğin çok ucuz olmadığı piyasa koşullarında, ilginç bir ekonomi sağlayabilmektedir. Yine öngerme, köprü ve benzeri çelik taşıyıcı sistemlerin daha ucuz takviyesi olanağı­nı da sağlamaktadır.
Kitapçık çelik yapıda öngerme kulllanılması nedenlerinin açıklan­ması ile başlamakta, sonra sırasıyla öngerme uygulama biçimleri, çe­lik yapıya öngerme uygulanmasın:r, gösterdiği özellikler, malzemeler, hesap yöntemleri, gergi kenetleri ve kılavuz düzenleri, detaylar, uygu­iama örnekleri, ekonomi ve sayısal örnekler verilmektedir.
Yayının, Türkiye'deki uygulayıcıların görüş açısını genişletmesi, ya­zarların içten dileğidir.
T.S. ARDA ve N. YÂRDIMCI
Kitabın Konu Başlıkları
.
Malzeme
.
Hesap Yöntemleri
.
Gergi Kenetleri ve Kılavuz Düzenleri
.
Uygulama Örnekleri
.
Ekonomi
.
Sayısal Örnekler
.
Türkiye ‘De Üretilen Gergi Malzemeleri
.
Kaynaklar