Şer'iye Sicilleri Işığında Osmanlı Toplumunda Kadın Olmak Kayseri Örneği (1700 – 1720) Dr. Öğr. Üyesi Rümeysa Kars  - Kitap
Şer'iye Sicilleri Işığında

Osmanlı Toplumunda Kadın Olmak

Kayseri Örneği (1700 – 1720)

1. Baskı, 
Kasım 2019
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
207
Barkod:
9789758396474
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Toplumların sosyal, kültürel ve ekonomik yapılarının şekillendiği yerleşim birimleri vardır. Bu yerleşim birimlerindeki yapı devletin genel yapısını ortaya koymakta önemli bir ölçüdür. Özelden genele bir bakış açısıyla ele alınan konuda da amaçlanan husus; Kayseri' den hareketle adı geçen dönemde Osmanlı kadınının konumuna ilişkin temel bilgileri yap- boz parçaları niteliğinde bir araya getirmek olmuş. Tarihimiz siyasî hususlarda olduğu kadar toplum yapılanması hususunda da zengin malzemeye sahiptir.
Bu çalışmada şehir tarihini aydınlatmada etkisi büyük olan Kayseri'ye ait Şer'iyye Sicilleri'nden faydalanarak 1700- 1720 yılları arasında Kayseri'nin toplum yapısı içerisinde yer alan kadının konumu ele alınmış. Tarihî boyutuyla sürekli ilgi odağı haline gelen kadına farklı topluluklarda ve Türklerde verilen değerden hareketle Osmanlı döneminde Kayseri'de kadınların sosyo-ekonomik durumları, Osmanlı Adalet Sistemi'nde edindikleri haklarla ilgili çıkarımda bulunarak değerlendirme yapılmaya çalışılmış.
(Önsözden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Tarih Boyunca Çeşitli Topluluklarda ve Türklerde Kadının Yeri
.
18. yy.'da Kayseri'nin Durumu
.
Sosyo–Kültürel Boyutuyla Kadının Konumu
.
Ailenin Çözülme Sürecinde Kadının Konumu
.
Ekonomi ve Kadın
.
Hukuki Açıdan Kadının Konumu