Hukuk ve Edebiyat Yrd. Doç. Dr. Neşe Kızıl  - Kitap
1. Baskı, 
Mayıs 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
307
Barkod:
9786054847860
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Hukuk ve Edebiyat dersi, öğrencilerin sadece edebiyat kanalıyla hukuki sorunların değerlendirilmesini gördükleri bir alan değildir. Onları ders sayesinde edebiyatçıların hayatları, özgürlüklerin önemi, demokrasi anlayışının zaman içinde farklılaşması, insan hakları, iş ve işveren ilişkileri, çalışma koşulları, yönetenler ve yönetilenler ilişkisi, medyanın kişilik haklarını hızla potasında eritme gücünü de yakından görme ve değerlendirme fırsatı bulurlar. Bu da öğrencinin mesleki ve hukuki kimliği üzerinde etkili olur.
Gogol, Dostoyevski, Shakespeare, Emile Zola, Kafka, Harper Lee, Victor Hugo, Charles Dickens, George Orwell, Heinrich Böll gibi yazarları tanımak ve insana, insan davranışına, insan haklarına, hukuki değerlerin benimsenmesi yolunda harcadıkları çabaya tanık olmak önemlidir.
Ayrıca kitaplarda sözü edilen hukuki ilişkilerin insan haklarını çeşitli biçimlerde yok ettiği durumlar, ayrımcılığa karşı gösterilen yoğun duyarlılık, haksız yere itham edilenlerin içine düştükleri toplumsal açmazların vurgulanış şekli, gençlerin gerçek bir hukuki kimlik edinmeleri anlamında önemlidir. Bu nedenle eserleri olduğu kadar, yazarların yaşam öyküleri, mücadeleleri, özgürlük savaşımları, hukuki konulardaki ince duyarlılıkları da kitap da aktarılmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Hukuk ve Edebiyat İlişkisi
.
Edebiyatın Hukuk Alanındaki Yeri ve Önemi
.
Hukuk ve Edebiyat Alanında Özgürlük
.
Bir Tür Olarak Hukuki Filmler
.
Hukuki Konuların İşlendiği Yabancı Eserler
.
Suç ve Ceza Romanında Suç, Suçluluk ve Adalet Olgusu
.
Rus Toplumunun Trajedisi: Diriliş
.
Maden İşçilerinin Haykırışları: Germinal! Germinal!
.
Venedik Taciri ve Hukuki Tetkiki
.
Hukuki Konuların İşlendiği Yerli Eserler Üç Kemal’lerin Toplumcu ve Gerçekçi Romanları İçinde Yer Alan Hukuki Olguların Önemi
.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki Ağalık ve Aşiret Kavramlarını ve Bunların Hukuki Boyutlarını İrdeleyen Eserler
.
“Reis Bey” Romanında Dünyaya Bakış Açısı Dar Bir Hâkimin Penceresinden Hukuk ve Vicdan Kavramlarının Yeniden İncelenmesi
.
Merkezden Yönetimin Sakıncalarına ve Bürokratik İlişkilere “Köprü” den Bakış
.
Kadın–Erkek Eşitliğinde Adaleti Savunmak
.
Bir Ceza Avukatının Anıları