Bireysel Başvuru, Anayasa Şikayeti Yrd. Doç. Dr. Musa Sağlam  - Kitap

Bireysel Başvuru, Anayasa Şikayeti

1. Baskı, 
Mayıs 2011
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x21
Sayfa:
228
Barkod:
9786054576005
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bireysel başvuru ya da anayasa şikâyeti kamu gücü tarafından temel hak ve özgürlükleri ihlal edilen kişilerin, diğer hak arama yollarını tükettikten sonra ancak kullanabilecekleri, hakların korunması için iç hukukta başvurabilecekleri ikincil ve istisnai nitelikte bir hak arama yoludur.
Bu yol, bizim de içinde bulunduğumuz Kıta Avrupası ülkelerinde son yıllarda geniş bir uygulama alanı bulduğu gibi birtakım farklılıklar içermekle birlikte Latin Amerika ve Asya ülkelerinde de uygulanma imkânı bulmaktadır. Kıta Avrupasında Federal Almanya ve İspanya en başarılı örnekler olarak değerlendirilmekle beraber Avusturya, İsviçre, Belçika, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya gibi devletler de bu yolu benimsemişlerdir. Latin Amerika’da Meksika, Brezilya, Arjantin; Asya’da ise Güney Kore anayasa şikâyetini benimseyen ülkelere örnek olarak verilebilecektir.
Anayasa mahkemelerinin özgürlükler mahkemesi olarak algılanışında bireysel başvuru ya da anaya şikâyeti önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü anayasa şikâyeti, yürürlükte olduğu ülkelerde her yıl yapılan sayısız şikâyetin de ortaya çıkardığı gibi, halkın nezdinde büyük itibar sağlamış ve iç hukukta özgürlüklerin etkin korunmasının kaçınılmaz bir hak arama yolu olarak kabul edilmektedir. Bunu bireysel başvurunun en başarılı uygulamaları olarak kabul edilen Federal Alman ve İspanya Anayasa Mahkemeleri uygulamalarından gözlemlemek mümkündür.
İncelemekte olduğunuz kitap, birinci derecede bu Sempozyumun birbirinden değerli bildirilerinin unutulması önlemek amacıyla, söz uçar yazı kalır düsturunca, ilgililerin bilgisine sunmak kaygısının bir ürünüdür. Öte yandan 6216 sayılı Kanun gereğince Anayasa Mahkemesinin 23 Eylül 2012 tarihinden itibaren bireysel başvuruları kabul etmeye başlayacak olması, konunun güncelliğinin sürdürmesine ve ilgi odağı olmaya devam etmesine yol açmaktadır. Bu anlamda eserin Sempozyum bildirileri yanında konunun uzmanları ve yabancı deneyimlerle daha da zenginleştirilmesi düşünülmüştür. Dolayısıyla eser, iki temel bölümden oluşacaktır: İlk bölüm Sempozyumda sunulan bildirileri, sunum sırasına göre okuyucuya takdim ederken ikinci bölüm esere katkılarını esirgemeyen uzmanların makalelerinden oluşmaktadır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Türkiye İçin Bir Örnek: Federal Almanya’da Bireysel Başvuru
.
Dünyada Anayasa Şikâyeti Uygulamaları
.
Yargıtayın Anayasa Şikayetine Bakışı
.
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda (Anayasa Şikayeti) Etkin ve Etkili Kullanım Sorunları
.
Anayasa Şikayeti
.
Bireysel Başvuru Yolunun Açılması: Türkiye’de Yargı Kollarının Ayrılmasında Ortaya Çıkan Sorunlar
.
Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuruları Sağlıklı Değerlendirebilir mi?
.
Anayasa Mahkemesi Kanunu Çerçevesinde Bireysel Başvuruların İncelenmesi Usulü
.
Yeni Anayasa Mahkemesi Kanunu’nun Mahkemenin İş Yüküne Etkisi Açısından Değerlendirilmesi
.
Güney Kore Cumhuriyeti Anayasa Şikâyeti Uygulaması
.
Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesinde; Anayasa Şikayeti ve İncelemesi
Kitapla İlgili Kategoriler