Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefke Avrupa Üniversitesi V. Sağlık Hakkı ve Sağlık Hukuku Sempozyumu 8–9 Kasım 2013 Prof. Dr. Nilgün Sarp, Cahid Doğan  - Kitap
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefke Avrupa Üniversitesi

V. Sağlık Hakkı ve Sağlık Hukuku Sempozyumu

8–9 Kasım 2013

1. Baskı, 
Kasım 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
334
Barkod:
9786051464992
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
160,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Türkiye’de hasta hakları konusunda yapılan çalışmalar etkin bir düzeydedir ancak yeterli değildir. KKTC’de ise hasta hakları konusu henüz yasal olarak kabul edilmemiştir. Giderek bilinçlenen hastalar ve hasta hakları konusunda yapılan yasal düzenlemeler, hastaların hak arama taleplerini artırmıştır.
2004’de hekim hatalarını dava eden hasta sayısı Türkiye’de 600 iken, 2011 yılında bu sayı 12. 000’e yükselmiştir. Yeni Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde, hekimler hakkında tazminat ve ceza davaları sayısında artışın devam etmesi beklenmektedir.
İngiltere Barosu dergisinde yer alan rapora göre; İngiltere’nin Ulusal Sağlık Servisi NHS’e karşı olan ihmalkârlık davalarında % 66 oranında artış olduğu, son dört yılda 762 kişiye hatalı işlem yapıldığı belirtilmektedir. Hatalardan 320’si, içinde ameliyat cihazları bırakılan hastalar, 214’ü ise vücutlarının yanlış yerlerinden ameliyat edilen hastalardır ve bunlardan dolayı ödenen tazminatların toplamı milyarlarca lirayı bulmaktadır. Türkiye ve KKTC de bu konudaki kesin verilere ne yazık ki ulaşılamamaktadır.
Bu yıl sempozyumun, beş oturumuna katılan değerli konuşmacılar; KKTC De Çevre Sağlığı, Sağlık Hakları Konusunda Toplumu Bilinçlendirme, AB De Hasta Hakları, Diş Hekimlerinin Hukuki Sorumluluğu, KKTC Hukukunda Hekimin Sorumluluğu, Hastane Yönetiminin Sorumluluğu, Alman Hukukuna Göre Çocuklarda Aydınlatılmış Rıza, Çocuk Düşürtme, Hekimin Tıbbî Özen Yükümlülüğü, Kompozit Doku Nakli Sonucu: Yeni Yüzlerimizin Ve Parmak İzlerimizin Hukukî Niteliği, Hemşirelerin Ceza Hukuku Sorumluluğu gibi yeni konularda değerli fikirlerini bizlerle paylaştılar. Tartışmalar, katkı ve katılımlarla dolu verimli bir sempozyum gerçekleştirildi.
Diğerlerinde olduğu gibi, bu yıl da çalışmalarımızda öncü görev yapan, TC Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşaviri değerli arkadaşım Dr. Cahid Doğan’a çok teşekkür ediyorum. Onun destekleriyle bu sempozyum düzenlendi. Bundan önceki dört sempozyumun bildiri kitapları basıldı ve değerli kaynaklar olarak alanda kullanılıyor. Bu yılki kitabımızın basımı, geçen yıl olduğu gibi Roche firması tarafından gerçekleştirildi. Kendilerine hem sempozyum düzenlenmesinde hem de kitap basımında verdikleri destek için teşekkür ederiz. Kitabın alana yararlı olması dileğiyle, saygılar sunarım. (Prof. Dr. Nilgün Sarp - Lefke Avrupa ÜniversitesiSağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Çocuk Düşürtme, Prof. Dr. Dr. h. c. Hakan HAKERİ
.
Alman Hukukuna Göre Çocuklarda Aydınlatılmış Rıza, Doç. Dr. Erhan TEMEL
.
Hekimin Tıbbî Özen Yükümlülüğü, Prof. Dr. Nilgün SARP
.
Ruh Hastalıklarının Ceza Sorumluluğuna Etkisi, Prof. Dr. Dr. h. c. Yener ÜNVER
.
KKTC Hukuku’nda Hekimin Sorumluluğu, Yrd. Doç. Dr. Şölen KÜLAHÇI
.
Diş Hekiminin Tazminat Sorumluluğu, Prof. Dr. Murat DOĞAN
.
Sağlık Hakları Konusunda Toplum Nasıl Bilinçlendirilmelidir?, Prof. Dr. Ruhi Selçuk TABAK
.
Avrupa Birliği’nde Hasta Hakları, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif POROY
.
Alman Hukukuna Göre İlaç Üreticisinin Hukuki Sorumluluğu, Doç. Dr. Erhan TEMEL
.
KKTC’de Hasta Hakları, Emete İMGE
.
Tıbbî Uygulamalarda Hemşirelerincezai Sorumluluğu, Doç. Dr. Özlem YENERER ÇAKMUT
.
Hastanın Mahremiyet İsteme Hakkı, Dr. Fehmi Şener GÜLSEREN
.
Kompozit Doku Nakilleri Sonucu Oluşan Yeni Yüz ve Parmak İzlerimizin Hukukî Durumu, Yrd. Doç. Dr. Hayrunnisa ÖZDEMİR
.
Hastane Yönetiminin Sorumluluğu, Prof. Dr. Pervin SOMER
.
KKTC’de Çevre Sağlığı Sorunu, Dr. Ahmet KÖRCEĞEZ (KTTB)
.
Genetik ve İnsan Hakları, Av. Cahid DOĞAN