Kurtuluş Savaşı'nın Hakanı Yahya Galip Bey Abdurrahman Kaplan  - Kitap

Kurtuluş Savaşı'nın Hakanı Yahya Galip Bey

2. Baskı, 
Haziran 2019
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x20
Sayfa:
558
Barkod:
9786055010218
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
126,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Yüzyıllardır Türkler ve Avrupalı devletleri arasında süregelen çekişmeyi Türkler, I. Dünya Savaşı'yla kaybeder. Avrupalıların amacı Türkleri Anadolu'dan çıkarmaktır. I. Dünya Savaşı'nı kaybeden Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesi'ni 30 Ekim 1918'de imzalayarak Anadolu'nun İtilaf Devletleri tarafından işgâl edilmesine sebep olur. Stratejik öneme sahip bir yerde, Ankara Defterdarlığı yapan Yahya Galip Bey Ankara'da Milli Mücadeleyi benimseyerek, o dönem Ankara Valisi olan Muhittin Paşa'nın Milli Mücadele karşıtı faaliyetlerini engeller ve tutuklanmasında rol alır. Daha sonra Yahya Galip Bey, Mustafa Kemal Paşa ile irtibatlı olarak Vali Vekilliğini üstlenir.
Bu çalışmada, Osmanlı Devleti'nin son döneminde Ankara Defterdarı ve Vali Vekili iken, Milli Mücadele'ye katılıp vatan ve millet uğrunda büyük çabalar harcayan tarihe mal olmuş bir şahıs olmasına rağmen bugün adeta unutulan Yahya Galip Bey'in hayatını, hizmetlerini, faaliyetlerini ve bilinmeyen yönlerinin hatırlanmasını amaçlandı. Bu konuda araştırma yaparken Yahya Galip Bey'in hatıralarını yazdığına veya bir arşive belge verdiğine dair bir bilgiye ulaşılmadı. Kitap, giriş ve dokuz bölümden oluşmaktadır.
Yapılan araştırmalar sonunda arşivlerden elde edilen dokümanların aslı ve fotokopileri ilgili yerlerden izin alınarak belge olarak kullanılmış. Ayrıca Yahya Galip (Kargı) Bey ile ilgili fotoğrafların bazıları anılan arşivlerden temin edilmiş. Kitabın kapağında kullanılan fotoğraflar ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi Arşivinden temin edilmiş.
(Tanıtım Bülteninden)