İslam ve Osmanlı Hukukunda Hakimlik ve Hakimlerin Nitelikleri Melikşah Aydın  - Kitap

İslam ve Osmanlı Hukukunda Hakimlik ve Hakimlerin Nitelikleri

1. Baskı, 
Kasım 2016
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
218
Barkod:
9786053000679
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Çalışmada İslam ve Osmanlı hukuku ile günümüzdeki modern hukuk kavramları ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Bazı bölümlerde konunun modern hukuktaki karşılıkları sadece dipnotlarda belirtilmiş, bazı bölümlerde ise metin kısmında da modern hukuktaki karşılıklar verilmiştir.
Çalışma hâkimlik ve hâkimlerin nitelikleri kavramlarını İslam hukuku ve Osmanlı Klasik devir hukukunu kapsamaktadır. Osmanlı devletinin klasik devirden sonraki gelişmeler ele alınmamıştır.
Çalışmanın yürütülmesinde temel alınan kaynaklar ise İslam ve Osmanlı hukukundaki kaynaklardan, Maverdi'nin Ahkamu's-Sultaniyye, Ömer Nasuhi Bilmen'in Hukuk-ı İslâmiyye ve Istılahat-ı Fıkhiyye, İbn Abidin'in Reddü'l Muhtar, Serahsi'nin Mebsud, Halebi'nin Mülteka'sı ve şerhi, fetva kitaplarından ise Fetâvâyi Hindiyye, Fetâvâyi Ali Efendi ve Ebussuud Efendi'nin çeşitli fetvalarıdır. Bu temel kaynaklar dışında Fahrettin Atar, İlber Ortaylı, Hasan Tahsin Fendoğlu, Nasi Aslan, Abdullah Demir'in konu ile alakalı kitap ve makaleleri de çalışmamızda bize yön vermiştir. Modern hukuk kısmında ise BM Bangalor Yargı Etiği İlkeleri başta olmak üzere diğer uluslararası metinler ve Recep Akçan ve Sibel İnceoğlu'nun kitaplarından çokça faydalanılmış.
(Girişten)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Eski Devirlerde Hâkimlik ve Nitelikleri
.
Hâkim Kavramı, Hâkimlik Yapmanın Dayanakları ve Hâkimlerin Nitelikleri
.
Hâkimlik Mesleğine Atanırken ve Mesleği Sürdürürken Aranan Nitelikler