Savunma Taktikleri – Orantılı Güç Kullanma Uygulamaları Öğr. Gör. Mustafa Gedikli  - Kitap

Savunma Taktikleri – Orantılı Güç Kullanma Uygulamaları

1. Baskı, 
Ekim 2010
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
248
Barkod:
9786055473211
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
70,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Polis Savunma Taktikleri "PST" "Yakın Boğuşma" ve "Yakın Savunma" evrelerinden sonra olgunlaşıp, adeta bir evrim yaşamış ve polis teşkilatının "Zor Kullanma Uygulamaları" ya da "Orantılı Güç Kullanma Uygulamaları" olarak izah edilebilecek bir eğitim programı haline gelmiştir. Bu anlayışın dönüşüm noktası 2005 yılı olmuştur. PST nin gelişimi 2005 yılı öncesindeki durum ve 2005 yılından sonraki gelişmeler olarak ayrı ayrı ele alınması gerekmektedir. Bizim kuşağımızın Polis Akademisindeki öğrencilik yıllarında "Beden Eğitimi ve Yakın Boğuşma" adı altında bir ders mevcuttu.
Ders saati haftada üç saat olup, iki saati beden eğitimi ve bir saati de yakın boğuşma olarak programlanmıştı. Dersin işlenmesi ise genelde beden eğitimi ağırlıklı olarak yapılmaktaydı. Yakın boğuşma adı altında "JUDO" sporunun çok temel düzeyde kalan sınırlı bazı teknikleri kısmen gösterilmekteydi. Ders içeriğinde şüpheli taşıma teknikleri, kelepçeleme, arama, yakalama, cop kullanma vs. gibi polisiye tekniklerden hiç birisi bulunmamaktaydı. 1993 yılında Polis Akademisi ve Polis Okullarında okutulması gereken konular yeniden ele alındı ve şüpheli taşıma teknikleri, etkisiz hale getirme teknikleri, yakalama ve arama teknikleri gibi konular müfredat kapsamına alındı; bu çalışmalar aşamasında dersin adı eleştiriye açıldı ve "Yakın Boğuşma" ismi değiştirilerek dersin adı "Yakın Savunma" olarak değiştirildi.
Yakın savunma teknikleri içerisinde etkisiz hale getirme teknikleri, sert kontrol teknikleri, yumuşak kontrol teknikleri, şüpheli taşıma teknikleri, eklem teknikleri, tutma ve sarılmalara karşı kurtulma teknikleri gibi polisiye konular yer almaktaydı. PST müfredatı ise yakın boğuşma ve yakın savunma müfredatında bariz bir farklı şekilde polisiye konuları sisteme bağlanmaktadır. Her şeyden önce, savunma taktiklerinin teorik yönü olan "Hayatta Kalma Prensipleri" ve "Kuvvet Kullanma Modeli" konuları PST nin en belirgin farkıdır. Ayrıca; teçhizat güvenliği, cop ve kalkan kullanma teknikleri, sprey kullanma prosedürü, kişi durdurma ve görüşme prosedürü, araç durdurma, kontrol, arama ve yakalama konuları ve kapalı alanlarda şüpheli takibi gibi konular PST programında yer almamaktadır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Hayatta Kalma Prensipleri
.
Orantılı Güç Kullanma Modeli
.
Kelepçeleme ve Arama Uygulamaları
.
Zor Kullanma Uygulamaları