Doğu Anadolu ve Cumhuriyet Bürokrasisi Tuba Akekmekçi, Muazzez Pervan  - Kitap

Doğu Anadolu ve Cumhuriyet Bürokrasisi

Tuba Akekmekçi, (Derleyen)Muazzez Pervan (Derleyen)

1. Baskı, 
Kasım 2011
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
15x21
Sayfa:
257
Barkod:
9789753332705
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Necmeddin Sahir Sılan milletvekilliği sırasmda Doğu'mın engebeli coğrafyasında çoğunluğu Kürt kökenli halkın yaşadığı bir bölgede ilgili vali ve jandarma komutanlarından halkevi yöneticilerinden maarif müdürlerinden yörenin coğrafi sosyo ekonomik ve beşeri durumu ile ilgili ayrıntılı raporlar istemiştir. Bu sayede arşiv değeri büyük bir birikim sağlanmıştır.
İncelemekte olduğunuz kitap da bu birikimi içeriyor. Sılan'a sunulan raporlarda vilayet hududu mülki taksimatı doğal koşulları dağları ormanları nehir dere ve benzeri su kaynakları kaydediliyor. Ardından ulaşım araçları vilayetin yolları tarımın ve ticaretin durumu maden zenginlikleri pazar ve panayır olanakları hayvancılığın düzeyi halk sağlığı sağlık örgütü iletişim eğitim köy işleri Köy Kanunu'nuh uygulanıp uygulanmadığı özel idarenin bütçesi ve son olarak da halkın siyasal eğilimleri toplumsal ve kültürel değerleri yer alıyor.
Birinci el kaynaklara yer verilen bu kitapta Cumhuriyet'in ilk on yıllarında ülkenin beşeri sermayesinin coğrafi bölünmüşlüğü farklı düzeyleri eğitim ve sağlık başta olmak üzere Doğu'nun ne denli derin sorunlarla karşı karşıya olduğu görülüyor. (Zafer Toprak)