Makro Ekonometrik Modeller Doç. Dr. Kutluk Kağan Sümer  - Kitap

Makro Ekonometrik Modeller

1. Baskı, 
Aralık 2013
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
398
Barkod:
9786055910914
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Ekonominin genel yapısı makro ekonometrik modeller haline dönüştürülerek bu modellerden elde edilen iktisadi marjinal büyüklükler elastikiyetler ve parametreler iktisat politikası almaşıklarının hangisinin kullanılacağının belirlenmesinde önemli yer tutmaktadır. Bu makro ekonometrik modeller sayesinde iktisat politikası aletlerinin hangilerinin etkin kullanılabileceği bu aletlerin kullanılması durumunda hangi hedeflere ulaşılabileceğini sayısal olarak görmek mümkündür.
Bu çalışma genel iktisat bilgisinin ekonometrik teoriyle birleştirilmesi niteliğindedir. Kitapta iktisat teorisinin matematiksel denklemlerle ifade edilmesinden başlayarak ekonometrik modellenmesi amacıyla kullanılan teknikler verilmeye çalışılmıştır. Planlama ile ilgili konular ve makro ekonometrik planlamaya değinilmeye çalışılmıştır. Örnek modellerin tamamı Türk Ekonomisinden seçilmiştir.
Türkiye ekonomisine ait veriler yardımıyla ikili ve çoklu tek denklemli ekonometrik modeller oluşturulmuş bu denklemlerde çoklu doğrusal bağlantı heteroskedasite otokorelasyon hata terimlerinin normal dağılmaması gibi varsayımlardan sapmalar ve bunların çözümü üzerinde durulmaya çalışılmıştır.
Eşanlı denklem sistemleri Görünürde İlişkisiz Regresyon denklemlerinin yanı sıra durağanlık ve makro ekonometrik modellemelerde kullanılan diğer zaman serisi tekniklerine VAR modellerine ve Eş Bütünleşik model yapılarına yer verilmeye çalışılmıştır. Bu esnada kullanılan veriler de Türkiye Ekonomisine ait gerçek verilerdir.Nihai olarak Türkiye'nin çeşitli makro ekonometrik plan modelleri incelenmeye çalışılmıştır.